El document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses presenta a través del seu apartat web aquest mes de maig consisteix en l'expedient personal del jugador de l'AE Roses Narcís Ayala Dalmau, una documentació no conservada comunment pels equips esportius amateurs, però molt important per a l'estudi de la història del clubs esportius.

Narcís Ayala Dalmau, nascut a Girona el 22 d'abril de 194, va ser donat d'alta al club AE Roses el 7 d'agost de 1968, procedent del Club de Futbol Ripoll. Al llarg de la documentació que reuneix l'expedient, es fa menció de la fitxa del jugador (de 70.000 pessetes per temporada, més 5.000 per bon rendiment), els partits que va jugar, temporades en què va formar part de la plantilla, l'ascens a la categoria Regional Preferent la temporada 1968/1969, el seu pas com a entrenador del primer equip la temporada 1985/1986, o la seva destitució per la directiva el 8 d'octubre del mateix any 1985.

Abans d'ingressar a l'AMR el fons de l'AE Roses es trobava en un magatzem sota la tribuna de l´Estadi Municipal del Mas Oliva sense cap classificació aparent i en unes condicions ambientals i d'instal·lació gens aconsellables per a la seva conservació. En el moment del seu ingrés es va fer una primera instal·lació en carpetes i caixes noves mantenint l'ordre original de la documentació, que abraça una cronologia de 1939 a 1998.

La documentació que es conserva dels equips esportius acostuma a ser de caràcter jurídic i econòmic, aquella que dóna fe de les reunions i de la comptabilitat. En aquest cas el fons de l'AE Roses conserva una vintena d'expedients personals de jugadors, en els quals es recullen un seguit de dades que permetien fer un seguiment al jugador que pertoqués. La conservació d'aquest tipus de documents és molt important per poder realitzar estudis sobre la història dels clubs i de la pràctica esportiva al llarg de les darreres dècades.

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç: www.roses.cat/la-vila/arxiu-municipal/fitxers/documents/Documentmaig2015.pdf