Figueres s'ha convertit aquest diumenge en vila trabucaire. Més de 200 trabucaires de 37 colles d'arreu de Catalunya s'han reunit a la capital de l'Alt Empordà per celebrar la 33a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya. Tot i que la ciutat encara no té colla pròpia, els participants no s'han volgut perdre l'oportunitat de despertar la ciutat amb l'olor de la pólvora. Des de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya assenyalen que estan "dolguts i neguitosos" arran de l'incident que es va produir a Cardedeu amb un regidor del PP i que ha acabat amb una multa de 6.000 euros. "És desproporcionat i el món de la cultura no s'ho mereix", ha assegurat el president de l'entitat, Antoni Moliner.

Cada any, els trabucaires - carregats amb els seus trabucs i armes- es reuneixen en una ciutat de Catalunya. Es tracta d'una trobada entranyable on amics de més de 30 anys es retroben per compartir la seva afició i promocionar una part de la cultura catalana. Enguany, la capital de l'Alt Empordà - tot i no tenir colla pròpia- ha estat l'escollida per acollir uns 200 trabucaires de 37 colles diferents. L'any passat la ciutat escollida va ser Solsona - una de les viles mares pel que fa a aquesta tradició catalana- i l'any 2016 serà el torn de Cardadeu.

Fins a Figueres s'han desplaçat els alcaldes de Solsona, David Rodríguez, i l'alcaldessa de Cardedeu, Calamanda Vila, que ha rebut de les mans de la batlle figuerenca, Marta Felip, la bandera trabucaire. Una bandera que ha estat penjada a la sala de reunions del consistori figuerenc durant tot aquest any. Part dels trabucaires presents havien arribat a la ciutat aquest dissabte tot i que la majoria d'ells s'han trobat al Passeig Nou de Figueres aquest diumenge al matí.

Tots junts s'han desplaçat fins a la Rambla de Figueres on han fet una galejada conjunta que ha despertat els veïns. Posteriorment, després de visitar l'ajuntament de la ciutat, els trabucaires han fet una nova galejada i s'han dirigit - fent sentir els seus trabucs- fins al Castell de Sant Ferran, la fortalesa més gran d'Europa, on han tornat a fer sonar les seves armes i han fet un dinar popular.

I és que la ciutat s'ha engalanat per rebre'ls. Durant aquest cap de setmana, Figueres ha realitzat la primera edició de la Fira Populària, punt de trobada de la cultura catalana. Totes les associacions, entitats i organitzacions de la comarca dedicades a la promoció de la cultura catalana han pogut ensenyar les arrels i tradicions més conegudes com els castells, el pubillatge, els gegants o danses a tots els ciutadans. Una fira que, tal i com ha avançat Felip, ha estat "un èxit d'assistència" i des del consistori treballaran perquè pugui repetir-se l'any vinent.

"El món trabucaire prové del teixit associatiu, podem fer molt de soroll però venim d'això", ha explicat el president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner. Des de l'entitat denuncien que els membres viuen amb "molt de neguit" arran de l'incident que es va produir el passat agost a Cardedeu quan un regidor del PP va denunciar la colla de trabucaires local perquè s'havia sentit "amenaçat i intimidat" quan els membres van fer una galejada davant de casa seva.

Un fet que va generar una gran polèmica i que finalment ha acabat amb una multa de 6.000 euros per al secretari dels Trabucaires de Cardedeu, Manel Àlvarez. "No podem sortir a galejar pensant que algú ens pot posar una multa de 26.000 euros, tot i que al final ha estat de 6.000 euros", destaca. Moliner ha subratllat que la sanció és totalment "desproporcionada" i que no entenen com la delegació del govern espanyol ha continuat amb aquest afer tot i que jutges i fiscals s'hi mostraven en contra. "El món de la cultura no es mereix això, independentment del que es va fer. No hi va haver sang ni res. Això, a la meva colla del barri de Sant Andreu de Barcelona, ho fem amb tots els polítics", ha explicat el president.

"Si convé li demanarem perdó"

En aquest sentit, Moliner ha subratllat que "si convé" no tenen inconvenient en demanar perdó al regidor popular. "La nostra cultura no és la d'afusellar a ningú, ni perseguir. La història nostra prové de les caramelles", ha insistit. Per la seva banda, l'alcaldessa de la vila, Calamanda Vila, ha assegurat que l'afer va provocar una "polèmica desmesurada i fora de lloc". Segons l'alcaldessa, els trabucaires van fer el recorregut havent-lo pactat amb els policies locals. "En fi, una polèmica sense sentit ni fons", ha afegit.

D'altra banda, la batlle s'ha mostrat il·lusionada per acollir l'any vinent la 34 Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya; una forma de fer costat a la cultura i tradicions catalanes enmig del procés independentista actual. La colla del poble es va crear ara fa pocs anys, el 2012. "Són gent que s'ha agafat molt la tradició i per a ells això és un reforç i suport de totes les colles després del que van viure l'agost passat", ha explicat.

Per aquest motiu, arran de la trobada trabucaire, el consistori té previst fer una exposició que recreï i repassi la història dels trabucaires i un recull fotogràfic. "Volem donar a conèixer els arrels i la tradició de l'afició actual que prové del segle XVI i és important per la nostra cultura", ha valorat Vila.

En principi, des de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya assenyalen que s'ha notat un increment del nombre de membres i colles. "Ens morim d'èxit", ha explicat bromejant el president. "La veritat és que l'associació cada cop està creixent, últimament s'han creat noves colles com la de Masnou", ha conclòs.