Carmen Mateu (Barcelona, 1936) és hereva del grup empresarial Peralada però també de la tasca filantròpica que va iniciar el seu avi al voltant del castell empordanès del mateix nom, que ella ha expandit a un festival que compleix 29 anys, perquè, explica, "si la vida et posa en situació de privilegi cal retornar-ho".

Mateu ha estat guardonada amb un dels quatre premis EFE Cultura que l'agència, que clausurarà així les celebracions a Madrid del seu 75 aniversari, lliurarà en una gala el demà dijous.

"Estem vinculats a EFE des de fa anys, ja que el meu pare, ?Miguel Mateu, va presidir el seu consell durant 6 anys -als anys 60-, com per la col·laboració dels últims 10 anys amb el Festival, que espero que sigui durant molt temps més", ha desitjat la filantropa.

La seva família, explica, porta "molts anys" potenciant l'entorn cultural de Peralada, ja sigui a partir del seu complex cultural, integrat per una biblioteca amb 100.000 volums, com pels museus del vi i el vidre, l'església del Carme i el Festival Castell de Peralada, que va tancar 2014 amb 23.000 espectadors.

"És veritat -riu- que alguna vegada ens hem dit "quant durarà això" perquè al principi teníem molts patrocinadors però després ha calgut mantenir-lo amb un esforç econòmic personal i, a més, ha significat quedar-se sense estiueig durant 29 anys".

Mateu arriba a les set de la tarda al castell, s'entaula per sopar amb els seus convidats, no es perd ni una sola de les representacions del programa de cada estiu, espera els artistes i sopa de nou amb ells, "i així fins a les tres de la matinada cada nit".

Però, a més, es preocupa que tot estigui "perfecte" i fins i tot té a punt impermeables per si arriba la pluja, fet que només ha passat quatre vegades en els 29 anys.

La seva aposta més estimada per al proper estiu és l'Otello, de Verdi, del que no vol donar detalls encara, i admet que la seva "espineta" va ser no aconseguir l'actuació conjunta dels Tres Tenors, encara que sí han estat a Peralada allí Plácido Domingo i Josep Carreras, "grans amics del festival".

El futur del Festival, diu, va lligat als seus fills, Isabel, Javier i Miguel, que continuaran amb el mecenatge cultural i musical, "perquè així ha de ser", a més d'ocupar-se dels cellers i dels casinos.

"L'amor que ens va inculcar el meu pare a l'art no es pot perdre. Des de petita, en ser filla única, he estat sempre involucrada en tot el que és Peralada i segura que havia de continuar la feina que van començar els meus pares. Ara és tot molt diferent però igualment si la vida t'ha posat en situació de privilegi cal retornar-ho d'alguna manera", afirma.

Quan acaba una edició del festival ja està pensant en la següent i és una "observadora" impenitent i infatigable, de ciutat en ciutat veient el que els altres fan, sempre "al peu del canó", una tasca en la qual el seu "còmplice" i alter ego, el seu marit, Artur Suqué, és "partenaire indispensable".

"El meu desig és que tot això continuï. Pensar que l'any que ve complirem 30 anys m'encanta, perquè hem passat temps difícils i no hem tingut ajuda. Ha estat un esforç familiar i això ens omple d'orgull", presumeix.

Opina que l'estat de la cultura a Espanya és "bo" perquè hi ha "museus, escoles d'art, biblioteques, música, dansa, teatre, cinema, patrimoni històric cultural... però que cal cuidar més les arts escèniques i la cultura".

Mateu rebrà el seu premi al costat de l'acadèmic José Manuel Blecua, la pianista Judith Jáuregui i el director de la Fundéu-BBVA, Joaquín Muller.