Joan Carreras ha guanyat el 55è Premi Sant Jordi per 'L'àguila negra', una novel·la sobre l'entusiasme. El guardó s'ha atorgat en la 64a Nit de Santa Llúcia organitzada per Òmnium Cultural i l'Ajuntament de Barcelona al Liceu. També s'ha distingit Lluïsa Cunillé amb el primer Premi Frederic Roda de textos teatrals per 'Boira'; M. Mercè Cuartiella amb el 17è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions per 'Gent que tu coneixes'; Hilari de Cara, el 56è Premi Carles Riba de poesia per 'Refraccions'; Lluís Prats amb el 52è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois/es per 'Hachiko. El gos que esperava' i Alejandro Palomas amb el 41è Premi Joaquim Ryura de narrativa juvenil per 'Un fill'.

El periodista, guionista i escriptor Joan Carreras (Barcelona, 1962) s'ha endut el 55è Premi Sant Jordi per la novel·la 'L'àguila negra', un guardó dotat en 60.000 euros. 'L'àguila negra' té com a protagonista a Marià Solvell, un home de 70 anys que ha de liquidar un deute amb el seu passat i que té una vida trasbalsada i ferida per una relació d'amor tumultuosa, que ha desafiat totes les convencions en el context efervescent de la Barcelona dels anys 70. Com han explicat, el dilema entre aquesta relació passional i un amor més serè pesa sobre els seus passos. La novel·la presenta uns personatges que s'adapten als canvis sense plantejar-s'ho gaire. De fet, els protagonistes viuen alguns dels moments històrics del país però que en ocasions són més contextuals.

Carreras ha dit que és una història d'amor en part enllaçada amb la cançó que cantava Maria del Mar Bonet ('L'àguila negra') i la història d'un home que acumula deutes emotius pendents amb les dues dones que ha estimat. "Aquest home ha tingut una experiència que l'ha trasbalsat en una relació passional, tumultuosa, visceral on el sexe hi té una importància". "'L'àguila negra' és una novel·la sobre l'entusiasme encara que el personatge principal sembla que el vagi perdent i es transformi amb una altra cosa", ha explicat.

En la seva intervenció després de rebre el premi, Carreras ha explicat una anècdota i és que una vegada va assistir a la nit de Santa Llúcia amb el seu pare i es va prometre no tornar-hi més si no era per recollir el guardó que ha rebut aquesta tarda.

El 56è Premi Carles Riba de poesia, amb una dotació de 3.000 euros, l'ha rebut Hilari de Cara (Melilla, 1945) amb l'obra 'Refraccions'. De Cara ha remarcat que aquest "és el guardó més prestigiós que tothom somia guanyar i a més en un any important per viure amb els altres. Espero que aquest llibre visqui amb els altres. Hem observat des de les Illes com Catalunya ha donat un pas endavant cap a la seva llibertat i espero que el 2015 sigui l'any per la independència". Després de dir que el llibre no és polític, espera que acompanyi tota la gent a favor de la llibertat "i els hi doni gaudi i consol".

El poeta també ha explicat que és un llibre sobre la passió, però també una obra que "un filòsof podria haver escrit, ja que és deixar que els coses que estan oblidades de tan vistes, com persones, emocions, paisatges i seqüencies de la vida, es manifestin per elles mateixes i causin estupor".

M. Mercè Cuartiella (Barcelona, 1964) ha recollit al Liceu el 17 Premi Mercè Rodoreda de contes, amb una dotació de 6.000 euros, per l'obra 'Gent que tu coneixes'. Cuartiella ha manifestat que al seu llibre hi apareixen individus quotidians: "És molt important parlar de la gent del carrer, gent que viu unes vides normals i els hi passen coses normals. No m'interessen els personatges glamourosos, si tot et va bé no té cap gràcia fer front als reptes de la vida". En aquest sentit, ha apuntat que al final tothom vol ser estimat i a tothom li preocupa el pas del temps. "Els personatges viuen les seves vides normals i en aquestes situacions actuen i decideixen i mostren la seva grandesa i a vegades les seves misèries"; una obra que està plena de enganys, casualitats, errors, compassió, venjança i de vida.

Premi teatral

Lluïsa Cunillé (Badalona, 1961) ha estat la primera en guanyar el nou Premi Frederic Roda 2014 de textos teatrals per 'Boira', dotat amb 20.000 euros. El jurat ha explicat que 'Boira' situa el lector en un país que ha passat d'un règim comunista a un de capitalista. "Això ha provocat en tots els personatges un canvi en les seves vides", ha destacat el jurat, qui ha afegit que el llibre és "una reflexió sobre Europa".

Lluís Prats (Terrassa, 1966) ha recollit el 52è Premi Josep Maria Folch i Torres de novel·les per a nois i noies, dotat amb 7.000, amb 'Hachiko. El gos que esperava'. Prats ha explicat que és una "història de lleialtat i esperança" entre un gos i un professor. De fet, tots els dies el gos l'acompanya a l'estació i cada tarda el va a buscar que torni. Entre els dos es forja una relació basada en l'amistat i la fidelitat. La novel·la es basa en fets reals.

El 41è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, dotat amb 9.000 euros, se l'ha endut Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) per la seva obra 'Un fill'. Palomas ha assegurat que és un llibre que ha escrit des de la intuïció amb molta sinceritat. El protagonista és el Guillem, un nen introvertit, somrient, un àvid lector que només té una amiga. La trama gira al voltant d'un misteri que s'ha de resoldre i un trencaclosques que el configuren un pare en crisi, una mare absent, una professora intrigada i una psicòloga. "El Guillem té molt de mi des d'ara, sobre qui sóc ara mateix i la seva sensibilitat i les ganes de fer que les coses siguin millors, que el món sigui millor és la meva veu d'ara", ha afegit. Palomas ha reconegut que és la seva novel·la més tendre i arriscada perquè "la veu d'un nen és una aventura molt arriscada".

Premi Internacional i de Comunicació

Per altra banda, Òmnium Cultural ha atorgat el Premi Internacional J.B. Cendrós 2014 'ex aequo' a l'escriptor gallec Suso de Toro i al corresponsal francès de la ràdio Europe1 Henry de Laguérie. De Suso de Toro, el jurat va destacar els seus articles sobre la realitat catalana i "molt especialment" el que va publicar a 'Eldiario.es' amb el títol "Admiremos a Cataluña", mentre que d'Henry Laguérie es va valorar el seu treball com a corresponsal reflectit en el seu nou llibre 'Les Catalans'.

Suso de Toro ha dit després de recollir el guardó que allò que demana Catalunya és la llibertat, però ha lamentat que "qui decideix defensar la seva dignitat ha de pagar un preu. Defensar la democràcia és defensar la voluntat". El periodista ha ressaltat que no desitja la independència de Catalunya, però sí que "la ciutadania tingui l'opció de decidir el seu futur".

També s'ha atorgat el cinquè premi Òmnium de Comunicació al programa '30 minuts' en reconeixement als "30 anys d'història proposant espais de reflexió locals i internacionals, d'anàlisi crítica de l'actualitat en un mitjà tan exigent com la televisió".

'La llum del país'

A la coneguda com la festa de les lletres catalanes s'ha representat un espectacle que ha girat conceptualment al voltant de la idea: 'La llum del país'. Sílvia Bel ha estat l'encarregada de conduir i d'actuar a la gala, tot donant veus als poetes catalans sobre les melodies jazzístiques de Manel Camp al piano. El coreògraf i artista del moviment Manolo Alcántara, qui, com va ressaltar Òmnium, "posarà la màgia visual a un espectacle que es desenvoluparà sobre un espai escènic íntim, sobri, però a la vegada lluminós i espectacular".