L'any 1965, Salvador Dalí i els col·leccionistes torinesos Albaretto van signar un contracte pel qual el pintor es comprometia a fer 500 il·lustracions de 'Les mil i una nits', per un milió de dòlars. Dalí n'arribaria a fer només 100, 50 de les quals segueixen avui en mans del matrimoni, a Torí. Aquestes aquarel·les han estat gairebé desconegudes a casa nostra perquè no han sortit d'Itàlia ni s'han exhibit com un tot. Ara Enciclopèdia Catalana publica un llibre on les reprodueix en la seva mida original, acompanyat d'un segon llibre 'de treball' on posa en context l'obra que Dalí va crear en la seva darrera etapa d'esplendor artística. Amb un tiratge de 999 exemplars, el preu de venda són 2.950 euros.

Gairebé per casualitat, i gràcies a la relació de l'editor Eduard Fornés amb la família Albaretto, Enciclopèdia Catalana va tenir coneixement de l'existència d'aquesta obra daliniana. A partir d'aquí, ha explicat aquest divendres l'editor Francesc Boada, va sorgir la idea de recollir el conjunt en un llibre. Van viatjar a Torí, van adquirir els drets de reproducció de les 50 aquarel·les que conserven els Albaretto i van començar la tasca de reproducció, a través de fotografies d'alta resolució.

"Aquesta obra és un recull fantàstic que la història ens ha volgut amagar", ha afirmat l'estudiós de Dalí i co autor d'alguns dels textos que recull el 'llibre de treball' amb què l'editorial ha completat el llibre d'il·lustracions dalinianes, Ricard Mas Peinado.

Al seu parer, les 50 aquarel·les (algunes aiguades, amb traces d'oli, i fins i tot alguna amb bolígraf) són una representació de l'univers dalinià. D'una banda ratifiquen l'interès de Dalí per la literatura -Peinado ha explicat que Dalí va dibuixar algunes d'aquestes obres mentre Gala li llegia fragments del llibre-. D'altra banda, hi apareixen algunes constants dalinianes, com "la discussió entre el tou i el dur", l'anatomia femenina, o la presència d'àngels.

Les il·lustracions de Dalí no reprodueixen paisatges concrets i reconeixibles de 'Les mil i una nits' (Dalí no en va titular cap), però els estudiosos n'han fet atribucions. "Algunes són claríssimes, però principalment són inspiracions", ha informat Peinado.

El contracte original de Dalí amb els col·leccionistes establia que el pintor faria fins a 500 il·lustracions de 'Les mil i una nits'. Aquest treball seria publicat en un llibre a càrrec de l'editor milanès Rizzoli. Però com que Dalí finalment només en va pintar 100 el llibre no es va arribar a editar mai, i Albaretto i Rizzoli es van repartir les aquarel·les a raó de 50 per cada un. A diferència dels Albaretto, però, Rizzoli va anar venent les obres al llarg dels anys i per això el llibre d'Enciclopèdia Catalana només conté les 50 peces del col·leccionista torinès.

Segons ha explicat Boada, va ser el propi Dalí qui va demanar als Albaretto que li encarreguessin aquesta feina. Família i artista s'havien conegut l'estiu de 1956 i des d'aleshores els italians li havien comprat obra i encarregat diverses il·lustracions per a llibres. Però eren sempre obres 'pietoses', recorda, i Dalí volia il·lustrar obres eròtiques, com aquest clàssic de la literatura.

Enciclopèdia Catalana reprodueix les 50 aquarel·les en un llibre de gran format que respecta la mida original de les obres. L'obra conté dos pròlegs on s'explica amb un llenguatge literari la història de 'Les mil i una nits'. Però al marge del recull d'il·lustracions, l'editorial ha confeccionat un segon llibre 'de treball' amb l'objectiu "d'afegir un plus de coneixement" per als lectors. Aquest volum ha comptat amb la participació tant d'experts en Dalí i la seva obra, com entesos i traductors de 'Les mil i una nits', com Margarida Castells i Manel Forcano. Uns i altres expliquen la història d'aquest patrimoni poc conegut de Salvador Dalí, posen en context la seva admiració per la literatura, i formulen possibles atribucions de les seves il·lustracions a passatges concrets de l'obra.

L'editorial ha elaborat una edició limitada de 999 exemplars (amb els dos llibres), que es venen a un preu de 2.950 llibres a través de la xarxa de distribució habitual de la casa, és a dir, que no es troba a les botigues. Hores d'ara se n'han venut ja un centenar 100, segons ha informat Boada.