Una setantena de persones van assistir ahir al vespre (dijous 27 de novembre), a la presentació del llibre Els jocs retrobats, de Xavier Cortadellas i Judit Pujadó que va tenir lloc al Teatre Municipal de Roses. L'acte s'emmarca en la presentació de les parelles lingüístiques d´una nova edició del programa Voluntariat per la llengua a Roses.

L'acte es va iniciar de la mà del regidor de Cultura de Roses, Marc Danés, que va introduir els assistents en el programa Voluntariat per la llengua i va presentar els coordinadors del llibre, Xavier Cortadellas i Judit Pujadó. Tot seguit, Xavier Cortadellas va explicar en què consisteix Els jocs retrobats i va fer un tastet d´alguna de les 33 cròniques que conté. El llibre parla de prop de 200 jocs que, fins a mitjans del segle XX, es practicaven als carrers de Catalunya. Aquesta obra s´ha pogut elaborar gràcies a la tasca de vuit escriptors que han recorregut tot el territori per parlar amb persones grans que han recordat la seva infantesa plena d´entreteniments i de diversions que els omplien d´alegria.

A continuació va tenir lloc la projecció d'un vídeo sobre el Voluntariat per la llengua com a presentació de les 27 parelles lingüístiques de l´edició d´enguany. A mida que cada parella lingüística s´anava constituint, se´ls feia el lliurament d´una carpeta amb informació diversa sobre el programa, entre la qual cal destacar les dades dels establiments col€laboradors que garanteixen que les parelles trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, així com les dades de les entitats col€laboradores que obren les activitats que organitzen habitualment a les parelles lingüístiques. D´altra banda, les parelles també poden participar en les activitats complementàries que s´organitzen des de l´Oficina de Català de Roses (conferències, visites guiades, sortides de coneixement de l´entorn, clubs de lectura...) i des de l´Ajuntament de la població.

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va cloure l'acte amb una valoració molt positiva del Voluntariat per la llengua i agraint la implicació de la població en aquest programa.

Més de 550 parelles lingüístiques a Roses des del 2004

Des que es va iniciar el programa Voluntariat per la llengua a Roses, l´any 2004, s´han constituït 559 parelles lingüístiques, cosa que demostra la implicació de la població rosinca en el programa i la seva vitalitat.

Aquesta iniciativa, a més d´enriquir les persones que participen en el programa, pretén consolidar la idea que el català és, i ha de ser, llengua d´acollida, a més de fomentar la cohesió social.