La fotògrafa Isabel Steva Hernández 'Colita' ha renunciat al Premio Nacional de Fotografía per considerar el Ministeri de Cultura responsable que la cultura i l'educació a Espanya es trobi en una situació de "pena, vergonya i fa mal al cor".

En una carta distribuïda a través de les xarxes socials i que ha dirigit avui al ministre de Cultura i Educació, José Ignacio Wert, Colita agraeix al jurat del premi que hagin pensat en ella per a aquesta distinció, però justifica la seva decisió precisament en un dels valors que li reconeixia el jurat, "el compromís amb la seva època".

De la seva banda, fonts del Ministeri de Cultura han indicat a Efe que no tenen constància d'aquesta renúncia.

En la missiva, Colita diu que "provenint aquest Premio Nacional de Fotografía del Ministeri de Cultura, Educació i Esports, em veig en l'obligació de rebutjar-lo" i afegeix: "Ignoro on resideix aquest ministeri, i fins i tot si existeix com a tal. En qualsevol cas, jo no el conec".

Segons l'opinió de la fotògrafa, la situació de la cultura i l'educació a Espanya és "de pena, vergonya i fa mal al cor", per la qual cosa, assegura, "no és possible que existeixi aquest ministeri".

Conclou Colita que "caldrà esperar amb il·lusió, altres temps, altre gent, altres governs, que ens tornin a nosaltres l'orgull i a ells l'honor".

Després d'indicar al ministre Wert que "de moment, no em ve de gust sortir amb vostè a la foto", Colita aclareix en una postdata: "la meva condició de ciutadana catalana i la situació actual no té res a veure amb la meva renúncia. No facin invents. Jo crec i milito en la Cultura Universal".

La decisió de Colita s'ha produït un dia després que la fotògrafa mantingués un eloqüent silenci després de donar-se a conèixer ahir el veredicte del premi, i malgrat les reiterades peticions dels mitjans de comunicació per recollir les seves primeres impressions.

La renúncia de Colita s'ha produït una setmana després que el violagambista català Jordi Savall renunciés al Nacional de Música.

Els últims anys, també han rebutjat el guardó l'escriptor Javier Marías, que havia estat distingit amb el Premi Nacional de Narrativa el 2012 per la seva obra " Los enamoramientos"; el 2010 l'escultor Santiago Sierra; el 2001 el dissenyador gràfic Daniel Gil; i el 1994 la companyia Els Joglars, dirigida per Albert Boadella, que no va recollir el Nacional de Teatre.