Els nous directors del Museu d'Arqueologia de Catalunya, el mNATEC i el Museu d'Art de Girona s'han escollit per concurs públic. Els elegits són Josep Manuel Rueda, que dirigirà el primer dels tres centres, Jaume Perarnau, que dirigirà el segon, i Carme Clusellas, que estarà al capdavant del Museu d'Art de Girona. El concurs ha tingut en compte criteris de professionalitat, mèrits i capacitats. Rueda, Perarnau i Clusellas s'han imposat als vint candidats contra els quals compatien.

De les 23 candidatures, set optaven a la direcció del Museu d'Arqueologia de Catalunya, set al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i vuit al Museu d'Art de Girona. La que feia 23 no es va admetre per no complir els requisits.

La selecció dels tres directors ha estat aprovada pel Consell d'Administració de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural en la sessió de 20 de juny de 2014 i, en el cas dels dos Museus Nacionals, també per la Junta de Museus celebrada el dia 25 de juny de 2014.

El procés de selecció ha constat de dues fases i el candidat seleccionat per a cada plaça és el que ha obtingut la millor valoració global. La primera fase ha inclòs la valoració dels mèrits i capacitats, mitjançant la presentació del currículum vitae, i l'elaboració d'un projecte sobre el contingut funcional del lloc a proveir. La segona fase ha consistit en entrevistes personals amb les persones preseleccionades.

Els guanyadors

Josep Manuel Rueda Torres és llicenciat en Filosofia i Lletres per la UAB (especialitat d'Arqueologia), llicenciat en grau amb qualificació d'excel·lent per la mateixa universitat i doctor Cum Laude per la Universitat de Girona.

Actualment és subdirector de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic de la Direcció General de Patrimoni Cultural, càrrec que ocupa des de l'any 2008. Va ser director del Museu d'Art de Girona del 2001 al 2007, director del Museu Etnològic del Montseny del 1990 al 2001 i director de l'Arxiu Històric Municipal d'Arbúcies del 1987 al 2001.

Jaume Perarnau Llorens és llicenciat en Història per la UAB, doctor en Història de la Tècnica per l'École des Haudes en Sciences Sociales (París) i Diplomat en Estudis Avançats en Histoire des Techniques.

Des del febrer del 2013 dirigeix, precisament, el mNACTEC, la plaça a la qual optava al concurs. Durant 17 anys i mig (1995-2013) ha exercit en el mateix museu el càrrec de cap de l'Àrea de Conservació, Documentació i Estudis actuant com a representant del Museu en congressos, reunions científiques i acadèmiques, programes europeus i transfronterers i programes de recerca.

Finalment, Carme Clusellas Pagès és llicenciada en Geografia i Història per la UB en l'especialitat d'Història de l'Art. Diplomada en Restauració i Conservació de Béns Mobles per l'Escola d'Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona. Màster en Gestió Cultural. Postgrau en Informació i Documentació i un Postuniversitari de formació en Patrimoni: conservació i gestió del Patrimoni.

Especialitzada en l'àmbit de la museologia i la gestió cultural, actualment és la responsable d'Activitats i exposicions de la commemoració del Tricentenari de 1714 de l'Oficina tècnica del Tricentenari. Ha estat directora del Museu de Granollers entre el 2008 i el 2012, directora del Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu entre el 1996 i el 2008 i coordinadora General de la Casa d'Oficis El Palau.