Més de 100.000 fotografies, 600 càmeres fotogràfiques i més de 600 plaques de vidre. Aquest és part del material que Joan Vehí, de 85 anys, ha anat acumulant al llarg d'una vida dedicada a la fusteria, la seva professió, i a la fotografia, la seva passió, i que a partir d'ara gestionarà la Fundació Joan Vehí que es preveu constituir en les pròximes setmanes. Vehí, cronista gràfic de Cadaqués els últims 70 anys, i una de les poques persones que van captar amb la seva càmera la intimitat de Salvador Dalí, espera que la fundació serveixi" per conservar el seu llegat i perquè la gent el gaudeixi". Com a tast del seu immens arxiu, el Museu de Cadaqués acull aquest estiu una mostra de les seves fotografies.

Aquest dilluns s'ha inaugurat a Cadaqués l'exposició ''Dalí, Cadaqués. Un vincle captat per Joan Vehí', una mostra fotogràfica que repassa la quotidianitat de Cadaqués en els darrers 70 anys a través de l'objectiu de Joan Vehí i que té un protagonista principal: Salvador Dalí. La mostra, que es podrà visitar fins el pròxim 1 d'octubre al Museu de Cadaqués, combina instantànies del dia a dia del municipi amb d'altres que retraten el costat més íntim del genial pintor. I és que Vehí, gràcies a ser durant 35 anys el fuster de Dalí, ha estat una de les poques persones que van poder accedir càmera en mà a la intimitat del pintor empordanès.

L'exposició, que també es podrà veure al llarg de l'any a Barcelona, París i Londres, és una petita mostra de l'immens arxiu fotogràfic de Joan Vehí que en breu gestionarà la Fundació Privada Joan Vehí que es constituirà en les pròximes setmanes després d'un any i mig de gestions. Segons el mateix Vehí, l'objectiu de la fundació serà gestionar el seu arxiu fotogràfic "perquè sigui estudiat, consultat i exposat".

Vehí, que als seus 85 anys està supervisant tot el procés de creació de la Fundació, afirma que més enllà de la qualitat tècnica de les seves fotografies, el gran valor del seu arxiu és que retrata la història de Cadaqués i de la seva gent en els últims 70 anys, el que és "una riquesa per al municipi". Vehí explica que durant tots aquests anys ha mantingut intacte la seva passió per la fotografia, i que fins a dia d'avui ha intentat captar la realitat del poble "anant a tot arreu on passava alguna cosa". "Durant molts anys la meva càmera era l'única que hi havia al poble, el que m'obligava a anar a tots els batejos, comunions i bodes i fins i tot a fer les fotografies de carnet de la gent de Cadaqués", recorda.

A banda de ser el cronista gràfic del dia a dia de Cadaqués, Vehí ha estat de les poques persones que van poder fotografiar Salvador Dalí en la seva intimitat. Vehí recorda que després de començar a treballar com a fuster per Dalí l'any 1952, li va comentar la seva passió per la fotografia i a endur-se de manera "natural" la càmera quan havia de treballar a casa del pintor. "Mai li va molestar que el fotografiés, de fet li agradava, perquè veia que no ho feia per fer negoci", recorda.

La fundació, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Cadaqués i de la Diputació de Girona, tindrà la seu als baixos de la mateixa casa de Joan Vehí on actualment estan exposades les seves col·leccions. "Mentre sigui viu m'agradaria que tot estigués a casa meva, i si un dia es queda petit ja es buscarà una seu alternativa", explica Vehí. A banda d'aquest espai, la fundació també comptarà amb el Museu de Cadaqués per fer-hi exposicions fotogràfiques.

Segons l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, la Fundació Joan Vehí permetrà que el gran patrimoni de Vehí "no es disgregui" i pugui quedar-se al poble on el seu propietari hi ha viscut tota la vida. Figueras ha destacat que les fotografies de Vehí tenen molta importància per al món dalinià i també per a Cadaqués perquè "retraten més de 100 anys d'història" entre les instantànies del propi Vehí i les plaques de vidre de finals del segle XIX amb imatges del municipi que ha col·leccionat.

A banda de les 120.000 fotografies fetes per Joan Vehí, la fundació també gestionarà la resta de les seves col·leccions, entre les que destaquen les 600 plaques de vidre amb fotografies disparades entre 1890 i 1900 a Cadaqués, i la de càmeres fotogràfiques, projectors i ampliadores fotogràfiques, que també sumen unes 600 unitats.