Entitats cíviques i personalitats de la cultura catalana estan promovent i recaptant fons per a la primera pel·lícula sobre el procés sobiranista, 'Trencant cadenes', amb l'objectiu d'estrenar-la a la tardor del 2014, coincidint amb els 300 anys dels fets que commemora la Diada.

El productor Jordi Rediu ha explicat que la dirigirà Antoni Verdaguer i que té el suport de 17 associacions i entitats cíviques, i de 40 actors, inclosos Toni Albà, Quim Masferrer, Txe Arana i Fermí Fernández; també participen com a assessors l'escriptor Jaume Cabré i el sociòleg Salvador Cardús.

"Fins a Nadal ens donem cinc mesos per buscar finançament, mitjançant diferents plataformes, entre les quals hi ha Verkami, i també patrocinadors i inversors", relata el productor català.

"Si tot va bé, tenim previst fer la preproducció el febrer del 2014, rodar entre març i abril, i a l'estiu la postproducció, per estrenar-la d'aquí a un any", ha concretat Rediu.

Finançament pioner

Segons ell, el repte que es plantegen és pioner perquè a Catalunya ningú s'ha atrevit a fer una pel·lícula amb una base de finançament d'aportacions ciutadanes: "Als Estats Units sí que se n'han fet, amb pressupostos de fins a 1,5 milions de dòlars".

"La nostra il·lusió és arribar a un milió d'euros, i fer una pel·lícula on el ganxo el tingui la societat civil, i que permeti d'aquí a cinc anys mirar enrere i reflectir què passava el 2013 i el 2014", ha explicat.

Thriller i entreteniment

Pretén ser un "thriller polític", que incorpori també elements d'entreteniment i comèdia i, a més de convertir-se en la primera pel·lícula sobre el debat sobiranista, vol tenir la col·laboració del màxim de catalans que advoquen per la secessió.

El protagonista és un 'pirata informàtic' que viu a Londres i que decideix actuar quan veu la situació de Catalunya: "Fa una sèrie d'estratègies i trampes que desencadenen en confrontacions policials, que al mateix temps són divertides".

Per a Jordi Rediu, "la gràcia que té aquesta pel·lícula és que no és un documental ni una pel·lícula històrica sobre el 1714, perquè la gent ja coneix aquests fets".

"Volem reflectir el que passa ara, al carrer, com evoluciona el procés independentista, i el treball que fan entitats com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural", afegeix.