El llegat de l'escriptor britànic Tom Sharpe serà "públic i visitable" a Palafrugell. L'Ajuntament i l'hereva literària de l'autor de 'Wilt', la seva doctora i amiga personal Montserrat Verdaguer, han acordat que la fundació tingui la seu al municipi on Sharpe va viure durant 18 anys. L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha explicat que la primera feina serà comprovar quin és l'abast del llegat de Sharpe, que inclou màquines d'escriure, manuscrits i també la seva correspondència personal. Verdaguer viatjarà a Anglaterra i Sud-Àfrica per catalogar tot el material i construir, a través dels objectes, un relat sobre qui era Tom Sharpe i quina ha estat la seva contribució al món de la literatura.

Tom Sharpe va deixar en herència a la seva metgessa i marmessora literària, Montserrat Verdaguer, tots els seus manuscrits de novel·les i obres de teatre, la correspondència personal, les fotografies i les màquines d'escriure. Sharpe va cedir tot el material a Verdaguer perquè pogués escriure la seva biografia i també perquè s'encarregués de conservar el seu llegat i preservar la seva memòria en una fundació que, finalment, s'ubicarà a Palafrugell (Baix Empordà), el municipi on Sharpe va passar 18 anys de la seva vida. L'autor de 'Wilt', que va morir el 6 de juny passat als 85 anys, vivia a Llafranc des del 1995, després de residir a Gran Bretanya i Sud-Àfrica.

L'Ajuntament de Palafrugell i Montserrat Verdaguer s'han reunit aquest dilluns al migdia i han acordat que el llegat de Tom Sharpe es quedi definitivament a la població. L'alcalde, Juli Fernández, ha assegurat que és un dia "feliç" per al municipi i per a Catalunya perquè l'obra d'un dels escriptors més importants dels darrers temps es queda al país. "Ara el projecte comença a caminar, però el que tenim clar és que tot el llegat ha d'estar unit i que ha de ser públic i visitable", ha detallat l'alcalde.

Montserrat Verdaguer, com a hereva literària, té previst viatjar a Anglaterra i a Sud-àfrica per recopilar tot el llegat de Tom Sharpe i començar-lo a catalogar. "De moment ni tan sols sabem quin és l'abast d'aquest llegat", ha explicat Fernández que afegeix que catalogar el volum del llegat serà vital per decidir on s'ubicarà aquest 'Espai Tom Sharpe'. El que sí que tenen clar, és que aquest llegat s'ha d'ubicar en un espai públic i que ha de ser visitable, obert al públic.

Des de l'any 2001 Verdaguer ha estat recollint en quaderns el dia a dia de l'escriptor, la seva correspondència, el que escrivia, els articles que sortien sobre la seva figura als mitjans i tot el que feia. En total compta amb 183 quaderns sobre la vida de Sharpe a Palafrugell. L'hereva literària, però, ha de recular i resseguir la trajectòria de l'escriptor fins a Cambridge, Sud-àfrica o el seu origen a Northumberland. El futur 'Espai Tom Sharpe' resseguirà la trajectòria vital i literària de l'escriptor.

Tot i que la feina de recopilació i catalogació és ingent, tant Verdaguer com l'Ajuntament de Palafrugell volen accelerar la feina perquè l''Espai Tom Sharpe' sigui un realitat tan aviat com sigui possible. "Primer hi ha un treball de recollida i catalogació i després hem de buscar un espai, però el que és clar és que hi ha una gran voluntat per totes les partes i pensem que valdrà molt la pena donar a conèixer la vinculació de Tom Sharpe amb Palafrugell", ha explicat l'alcalde, Juli Fernández.

De fet, l'alcalde ha explicat que amb la decisió que el llegat de Sharpe i la fundació sobre l'escriptor es quedi a Palafrugell, la població despunta com a capital cultural a les comarques gironines perquè també acull altres fundacions com la Fundació Josep Pla, la Fundació Vila Casas o la Fundació Cuixart.