Un altre dels grans festivals d'estiu de la Costa Brava s'ha acomiadat del públic aquest dissabte. El grup Manel ha posat punt final a la 27a edició del festival de Peralada (Alt Empordà) que durant un mes ha portat a l'escenari els grans noms internacionals de la dansa, la lírica i la música clàssica, acompanyats de propostes més modernes de pop, rock o folk. El director del festival, Oriol Aguilà, ha detallat que sempre intenten arriscar per aconseguir portar grans espectacles que sorprenguin el públic. Durant aquesta edició, més de 21.000 espectadors han assistit com a públic a alguna de les propostes i l'ocupació mitjana dels espectacles ha estat del 90%, sis punts més que l'any passat.

El Festival de Peralada ha tancat la 27a edició amb unes xifres d'ocupació i espectadors "molt satisfactòries", segons ha explicat el seu director Oriol Aguilà. El certamen ha superat l'ocupació mitjana per espectacle de l'any passat i els 21.000 espectadors han permès arribar al 90%, sis punts més que en l'edició del 2012.

El director del festival ha ressaltat que Peralada es reafirma com un dels esdeveniments culturals de l'estiu més importants, tant per ser el marc de solistes i formacions de prestigi internacional com per la seva incansable tasca en l'enriquiment de la cultura lírica i coreogràfica. "Som el festival de referència en òpera, i també destaquem per l'aposta en dansa", ha afirmat Aguilà.

El festival va començar el 13 de juliol i ha baixat el teló aquest dissabte amb la festa de la música. Al llarg de cinc setmanes, Peralada ha celebrat el bicentenari del naixement dels grans compositors Giuseppe Verdi i Richard Wagner. També s'ha afegit a la celebració de l'any Espriu dedicant l'òpera Rèquiem de Verdi a la memòria de l'escriptor i poeta català. L'homenatge a Espriu va anar més enllà del recinte del festival, arribant fins al teatre El Jardí de Figueres a on es va representar La Pell Eixorca.

Dansa i òpera

Aguilà ha detallat que estan especialment orgullosos de la presència del ballet de Montecarlo amb el Llac dels Cignes i de l'estrena absoluta de l'òpera WOW! d'Alberto García Demestres. També ha ressaltat com a proposta per recordar l'estrena a l'estat espanyol de la primera òpera que va estrenar Richard Wagner: Das Liebesverbot (La prohibició d'estimar).

En aquesta 27a edició han passat pel festival grans estrelles com la soprano Sondra Radvanovsky que ha protagonitzar una gran nit d'òpera amb Norma, de Bellini. Un regal pel festival ja que va ser el preludi del seu debut en aquest rol al Metropolitan Opera House de Nova York. Un altre de les grans protagonistes ha estat la soprano Eva-Maria Westbroek amb una doble actuació. La primera va ser en el concert inaugural el Rèquiem de Verdi i uns dies després va ser Isolda en el concert Wagner i Rússia amb l'Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski de Sant Petersburg, dirigida pel Valery Gergiev.

Per motius de salut dels artistes, han hagut de cancel·lar dos espectacles, el concert que havia d'oferir Gloria Gaynor i el recital del tenor David Alegret, en homenatge a Benjamin Britten en el centenari del seu naixement.

Des dels inicis del Festival Internacional Castell de Peralada ha existit una línia clara en potenciar la lírica i la dansa com a tret diferencial enfront d'altres ofertes que es puguin trobar a Catalunya en festivals d'estiu. Aguilà també ha detallat que una altra peculiaritat del festival és que és una aposta pel mecenatge privat i, per això, creu que caldria potenciar els incentius fiscals per als particulars que vetllen per la cultura.

Efecte TAV

El director del festival ha assegurat que ha començat a notar "l'efecte TAV" perquè han rebut més visitants de les ciutats connectades per l'alta velocitat. Per això, cara a l'any vinent, preveuen continuar potenciant les presentacions i campanyes d'informació a ciutats com París o Madrid.

L'organització del festival ressalta que la mostra contribueix al manteniment de 276 llocs de treball anuals a Espanya, dels quals 255 tenen el seu origen a Catalunya. El Festival Castell de Peralada, de gestió privada, compta amb un 6,5% de subvenció pública respecte al pressupost i genera 1,3 milions d'euros de retorns fiscals a l'estat espanyol. Es desglossen en 0,56 milions d'euros en concepte d'IVA, 0,18 milions d'euros en concepte d'impostos de societats i 0,6 milions d'euros d'IRPF.