La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha animat aquest dimecres els joves a fomentar el gust per la lectura com una garantia d'èxit escolar i ha assegurat, en aquest sentit, que "si un alumne no entén el que llegeix, no se'n sortirà a l'escola". Rigau ha fet aquestes declaracions durant el lliurament dels guardons de la novena edició del Certamen Nacional Infantil i Juvenil de la Lectura en Veu Alta, en què s'ha premiat alumnes de dues escoles de la Catalunya Central, una de l'àmbit metropolità, una del Camp de Tarragona i una altra de l'Empordà.

Irene Rigau ha assegurat que "llegir és important perquè permet ser amo del propi destí". També s'ha dirigit als escolars que assistien a l'entrega dels premis de lectura en veu alta assenyalant que és necessari "interpretar la realitat" i "comunicar idees". I això, ha afegit, ho garanteix "l'aprenentatge de la lectura i de l'escriptura".

Pel que fa a l'entrega de premis, han estat bastant repartits pel territori tot i que dos s'han concentrat a les comarques de la Catalunya Central. Es tracta del premi Grumets vermells, destinat a lectors d'entre 8 i 10 anys, i el premi Corsaris, del primer cicle d'ESO. El premi Grumets vermells l'han guanyat alumnes de l'Escola Fedac-Prats de Prats de Lluçanès (Osona), mentre que el Corsaris se l'han endut alumnes de l'Institut de Puig-Reig (Berguedà).

El premi Grumets verds, per a alumnes d'entre 10 i 12 anys, ha anat a parar a l'Escola Torre Roja de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental). El premi Timoners, dirigit a alumnat nouvingut ha estat per l'Escola Torreforta de Tarragona, i el premi Tropa de Corsaris, destinat a grups de tres alumnes, ha anat a l'Institut Narcís Monturiol de Figueres.