El meteoròleg Francesc Mauri i el pilot d'avió Jordi Martín han unit meteorologia, aviació i medi ambient al llibre 'El temps vist des del cel' (Lunwerg editores). Una obra que compta amb unes espectaculars fotografies aèries fetes per Martín i les explicacions escrites per Mauri. En una entrevista a l'ACN, Mauri ha destacat que és un llibre pel públic en general amb unes fotos "fetes moltes d'elles des de milers de metres d'alçada i amb una visió dels núvols, de la geografia i de les formacions de muntanya i de costa sorprenents". Mauri ha reconegut que treballar en 'El temps vist des del cel' l'ha apropat a una meteorologia que desconeixia.

Mauri ha assegurat que falten per conèixer molts secrets que presenta el cel. "Jo que em dedico a la meteorologia, el fet de treballar amb el llibre m'ha acostat a una meteorologia que desconeixia. L'aspecte que ofereix el cel des de dalt sorprèn molt i et confon respecte els teus coneixements".

Del procés d'elaboració del llibre n'ha destacat la vivència de dur-lo a terme, lligant les explicacions amb les fotografies fetes per Jordi Martín. "Ha fet les fotos tal com raja, no són fetes per un professional i són espectaculars i això està complementat per les tres potes del llibre: aviació, meteorologia i medi ambient". Al llibre hi ha fotografies per exemple d'una muntanya en la zona de Serra Nevada, la Costa del Sol, les proximitats dels Pirineus o del delta de l'Ebre. 'El temps vist des del cel' es divideix en diferents capítols: 'Tempestes i precipitacions', 'Vent i turbulència', 'Baixa visibilitat', 'Temperatures extremes', 'Medi ambient i canvi climàtic' i 'Vistes des del cel'.

El meteoròleg ha assegurat que volar ofereix una perspectiva privilegiada i per exemple es pot veure una estructura de tempesta i es poden fer anticipacions del temps. Tot i això, ha recalcat que "la meteorologia que afecta en vol és una i la que afecta a la gent que està per sota és un altra".

Turbulències

Sobre les tempestes i dificultats aèries, Mauri ha recalcat que no es pot mai entrar en un avió si hi ha una tempesta perquè "pot suposar turbulències severes o pedra que afecti l'avió". De fet, ha explicat que algun avió que per accident ha entrat dins una tempesta "n'ha sortit danyat i amb impactes de pedra i després en el moment d'aterrar s'ha de reparar". "Sempre cal evitar el nucli de la tempesta i variar el rumb cap a l'est, oest, nord o sud per esquivar-les".

Mauri ha apuntat que les turbulències són "zones amb una densitat de l'aire diferent a la del voltant i són com clots d'una carretera". Ha considerat que "no se li ha de donar més importància a no ser que siguin unes turbulències severes i obliguin a estar ben lligat per seguretat". En aquest sentit, ha manifestat que Jordi Martín explica que no és que hi hagi un fenomen més perillós que la resta, sinó que tot depèn de les condicions en què es produeix.

Aeroport de Lleida-Alguaire

Preguntat per si climatològicament l'aeroport de Lleida-Alguaire està ben instal·lat, Mauri ha indicat que està on podia estar que és al pla de Lleida, però té dies de boira a l'any. "Desconec l'instrumental electrònic de l'aeroport", ha dit. "Hi ha aeroports de primera i segona categoria en funció dels aparells que tenen per ajudar a la navegació en el cas de boira i no sé si aquests aparells de primera divisió l'hi falten a l'aeroport de Lleida en condicions de baixa visibilitat. El problema del pla de Lleida és que els dies de boira hivernal hi són i poden fer la guitza", ha afegit.