L'Ajuntament de Figueres ha editat 'La Mirada Persistent. Història de la pintura a Figueres. 1892-1960' de la historiadora de l'art Mariona Seguranyes. Es tracta d'una revisió de la història plàstica de la ciutat amb nombroses dades inèdites, que evidencia l'esplendor de la capital altempordanesa entre finals del segle XIX i mitjans de segle XX. El discurs es va travant entre els diferents capítols dedicats les diferents escoles de Belles Arts, els seus artistes i alguns dels impulsors culturals. El fil conductor que enllaça tot el llibre i les diferents generacions d'artistes, és el concepte d'escola empordanesa, mestres i deixebles van mantenir una mirada persistent envers el paisatge de l'Empordà i Figueres va ésser l'eix de transmissió d'aquestes pautes d'escola, finalment transmutades pels artistes participants a la Primera Manifestació Pictòrica d'Art Contemporani Empordanès del 1960 amb el que es tanca el llibre.

El llibre forma part de la col·lecció Juncària editada per l'Ajuntament de Figueres amb el suport de la Diputació de Girona. L'extensió del llibre és de 239 pàgines, amb traduccions al darrera al castellà, anglès i francès. S'han catalogat més d'un centenar de peces, la majoria de les quals, un 85 %, prové de col·leccions particulars. Una part d'aquestes obres són inèdites, es mostren per primer cop, entre les que destaquem de Jaume Almà Carrer de l'església, 1899, de Josep Berga i Boada La Tramuntana c. 1897, les il·lustracions de Josep Blanquet reproduïts a L'Esquella de la Torratxa el 1903 i 1906, de Pere Sutrà La pujada al cel de Sant Jeroni 1894, de Sebastià Escapa Església de Santa Maria de Palau (Albanyà) 1899 i de Marià Baig, Plaça de l'Ajuntament de Figueres, c. 1927, de Ramon Reig Olivera amb paisatge c. 1935 i Marià Llavanera Retrat de Puig Pujades no datat, o Josep Bonaterra Paisatge c. 1935, o Joan Felip Vilà, Paisatge no datat, entre d'altres. Es reprodueixen més d'una vintena d'obres de Salvador Dalí, totes relacionades amb Figueres i els seus amics empordanesos. També es reprodueix una fotografia inèdita del pintor en motiu d'una excursió en una de les cales del Cap de Creus amb la seva família i el seu amic Josep Puig Pujades. El llibre conté gran nombre de documentació reproduïda, cartes, catàlegs d'exposicions i fotografies també inèdites o poc conegudes dels protagonistes d'aquest estudi.

El llibre va acompanyat d'una gran exposició que s'inaugurarà per les Fires de Santa Creu al Museu de l'Empordà, on es podran veure bona part de les peces reproduïdes a l'interior del volum.