L'actriu Àngels Bassas ha fet el salt al món de l'escriptura amb la publicació d'una sèrie infantil, 'Els contes d'en Patatu', que està tenint molt bona acollida. Va sortir el mes de març i ja va per la segona edició, tant en català com en castellà. És una aposta de l'editorial La Galera que preveu treure aquest any un total de sis números -els dos primers ja estan a la venda. Amb les il·lustracions de Pedro Rodríguez, les històries tenen com a principal personatge a un pallasso que viu a dalt de la muntanya i que és pagès però en les seves aventures l'acompanyen el mag Martí -inspirat en el fill de l'escriptora que ara té set anys-, la bruixa Malèvola o el Bibliotecari, entre d'altres.

La seva és una cara coneguda per sortir en sèries de televisió, a banda del teatre i el cinema, però fins ara no havia publicat cap text. Ara Àngels Bassas irromp al món literari amb una proposta de contes infantils, basats amb el pallasso 'Patatu'. La Galera ha apostat pel projecte convertit en col·lecció i preveu treure sis contes al llarg d'aquest any. El març van sortir els dos primers números 'Els contes d'en Patatu' i 'La flauta gegant' i al cap de pocs dies ja es va haver de fer una segona edició.

La història d'en Patatu i tot el seu univers va començar a agafar forma quan el seu fill tenia dos anys. Li explicava de camí a l'escola, a ell i a alguns dels seus companys. "M'obligaven cada dia a inventar-me'n de noves" recorda l'autora, que encara no es creu que hagin acabat publicades. Precisament, el nom de 'patatu' ve de la manera en què el seu fill deia pallasso i ara està encantat de formar part d'aquesta aventura literària que ha començat amb molt bon peu.

Els contes van dirigits a nens de més de 4 anys, als "primers lectors" que hi trobaran lletres molt variades, però també està pensat per a aquells pares que volen començar a explicar històries als seus fills més petits abans d'anar a dormir. "Té un format curt amb una història que comença i acaba", explica l'autora. Un altre aspecte que va demanar a l'editorial era que el llibre pogués incloure també activitats per jugar i per això van apostar per incloure passatemps, com ara endevinalles, preguntes del text i fitxes de cada personatge amb detalls de la seva vida i preferències.

Teatral i amb un lèxic "ric"

Els que l'han llegit, asseguren que darrere dels contes també hi ha teatre. "Hi ha diversió, emocions, passen coses, és com un petit espectacle on els lectors no es poden avorrir", explica la seva autora. Aportar un lèxic "ric" ha estat també una de les seves prioritats a l'hora de concebre les històries. "Tinc l'avantatge que com a actriu he begut dels clàssics i veig que un nen és una esponja i que si li aportem un llenguatge ric, no té problemes per entendre-ho; som nosaltres que tendim a abaixar-los el nivell", afegeix i reconeix que no dubta en demanar l'opinió dels nens i en especial al seu fill. "I t'asseguro que tenen molt de criteri", diu Bassas.

L'escriptora també ha elogiat la feina feta per l'il·lustrador Pedro Rodríguez que ha sabut posar sobre el paper "l'univers" que Bassas havia imaginat i està encantada amb el resultat. A dia d'avui, sis països ja s'han mostrat interessats per la col·lecció.

Àngels Bassas es troba en plena gira de l'obra 'No et vesteixis per sopar' per diferents punts de Catalunya -actuarà a Figueres, la seva ciutat natal el 30 d'abril- i també amb la presentació dels contes d'en Patatu, on llegeix fragments i posa veu als personatges. La publicació d'aquesta sèrie li ha donat confiança per fer-se camí en el món de l'escriptura i ja té un text teatral basat en la vida de persones desnonades que podria veure's dalt d'un escenari l'any que ve. "Ara em sento mes segura i amb ganes de seguir treballant aquesta doble faceta perquè tinc coses a dir", afirma Bassas.