L'escriptor i dramaturg Josep Maria Benet i Jornet ha estat guardonat amb el 45è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, una distinció que atorga Òmnium Cultural. Benet i Jornet va debutar amb 'Una vella, coneguda olor' el 1964, que ja li va merèixer el premi Josep Maria De Segarra, i des d'aleshores la seva carrera s'ha fixat sobretot en el teatre, recentment amb 'Dues dones que ballen' (2010), i també ha escrit sèries de televisió. El jurat li ha concedit el premi "per la qualitat i extensió, varietat i coherència de la seva obra amb continuïtat infatigable i fidel al teatre de text que l'ha convertit en referència del patrimoni teatral contemporani".

Nascut a Barcelona el juny del 1940, Benet i Jornet es va donar a conèixer amb 'Una vella, coneguda olor', i va publicar conjuntament 'Fantasia per a un auxiliar administratiu' i 'Cançons perdudes' (1970). La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, anglès, búlgar, castellà, francès, grec, italià, portuguès i txec.

"Ens donen moral i força quan més les necessitem", ha dit Benet i Jornet en l'acte on s'ha fet públic el seu nom. El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes s'atorga anualment des del 1969 a una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana i per la seva importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït a la vida cultural dels Països Catalans.

Entre els guardonats dels últims anys hi ha Montserrat Abelló, Joan Solà, Josep Massot i Muntaner, més conegut com a pare Massot, Jaume Cabré, Baltasar Porcel, Joan Francesc Mira, Josep Maria Espinàs o Teresa Pàmies.