'Transicions. Els setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina. Fotografies de Manel Armengol' és el nom de la mostra itinerant produïda per la Fundació Foto Colectania i que s'inaugurarà aquest divendres a la Sala de Vilanova i la Geltrú. Com indica el seu nom, és una mostra centrada en les 75 fotos d'Armengol en els períodes de canvis que van viure aquests tres països al finals dels 70. L'exposició, comissariada per Irene Mendoza, es podrà veure per primera vegada a Catalunya després d'haver passat per l'Arquivo Municipal de Lisboa / Arquivo Fotográfico de finals del 2008 a principis del 2009 i anirà a altres municipis catalans.

Aquesta exposició, integrada per imatges del fons de la Fundació Foto Colectania, està composada per 75 fotografia de tres països diferents a finals dels 70: 'L'Espanya de la transició', 'USA, 1977-1978' i 'Xina del moment, 1979'. En declaracions a l'ACN, Armengol ha explicat que aquests tres països coincidien en aquell moment en una transició.

El fotògraf ha indicat que a Estats Units "acabava l'època del hipisme i entrava una altra etapa als 80", a Espanya es produïa la transició política després de la mort de Franco i a Xina, "després de la mort de Mao, començaven a preveure un salt endavant". Les fotografies a Xina s'emmarquen en un viatge que va fer Armengol amb l'escriptor Baltasar Porcel.

La comissària de la mostra ha remarcat les fotografies de la manifestació del 1976 a Barcelona, una protesta que "es considera avui l'emblema de la transició espanyola a la democràcia". Sobre el viatge a Estats Units, Mendoza ha apuntat que Armengol presenta "un reportatge d'una forma més lliure" i el seu viatge de costa a costa per mostrar la societat del país. En el cas de Xina es pot veure l'etapa indefinida que s'obria al país post-Mao.

Armengol ha dit que dels tres països i contextos que va fotografiar, el que més el va afectar van ser les manifestacions del 76 que "van ser el detonant que passés del periodisme escrit a la fotografia de reportatge".

Una exposició itinerant

'Transicions. Els setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina. Fotografies de Manel Armengol' es va presentar a Lisboa i ara començarà una gira itinerant per diferents espais per Catalunya en el marc d'un programa d'exposicions itinerants del Departament de Cultura. També anirà a l'Hospitalet de Llobregat, Igualada i acabarà a Girona.

"A Lisboa va ser la primera vegada que es van mostrar aquestes fotografies i va tenir un gran ressò", ha dit Armengol. "Em fa molt feliç que aquestes fotografies es puguin veure a casa en un moment en que estem en una etapa de transició", ha afegit.