Des de fa més de tres dècades, Eduard Puig Vayreda, sota el pseudònim de Pere Carrer, reflexiona sobre l'Empordà. Ho fa des d'una columna d'opinió batejada com «Des del banc del general», publicada a la premsa local de forma intermitent i, a partir del 2005, sempre al Setmanari de l'Alt Empordà. Ara, Brau, sota l'empara de l'Institut d'Estudis Empordanesos, ha aplegat aquestes aportacions en un llibre que es presenta dimarts vinent a la Sala La Cate de Figueres.

Els textos, elaborats durant més de trenta anys per Eduard Puig Vayreda, conserven la vigència gràcies a l'ordre i la coherència dels seus escrits, que traspuen constància en els principis i la solidesa en els arguments. Els articles evoquen Figueres i l'Empordà des de diferents òptiques. De fet, la seva columna esdevé una mena de consciència cívica que convida el lector a la reflexió.

Dicotomia comunicativa

Pere Carrer és el pseudònim que ha utilitzat Eduard Puig Vayreda des dels seus inicis de col·laborador de premsa al diari Tele/eXpress de Barcelona l'any 1970 i que ha seguit utilitzant fins al dia d'avui en diverses col·laboracions a la premsa local. Ara, en ocasió de la publicació d'aquest recull d'articles, revela la seva identitat real, que en un entorn petit com el de la nostra ciutat i comarca era un "secret" prou conegut per molta gent. Com deia el poeta Foix, "ho sap tothom i és profecia".

L'actual president de l'Institut d'Estudis Empordanesos, Pere Gifre, celebra l'aparició d'aquest treball "molt consistent i coherent amb la personalitat i la trajectòria de Puig Vayreda".

El llibre es presenta aquest proper dimarts, 17 d'abril, a La Cate (20 hores), amb la presència de l'alcalde de Figueres, Santi Vila; el mateix Pere Gifre; el director del Setmanari de l'Alt Empordà, Santi Coll, i l'autor.