Es compleixen vint anys de la mort del genial Freddie Mercury, llegendari cantant de Queen, que va morir als 45 anys a Londres, un dia després de confessar que tenia sida.

El 24 de novembre del 1991,va morir a la seva casa del luxós carrer de Knighsbridge el solista de l'influent banda de rock britànica Queen, lluny dels flaixos i l'atenció mediàtica que el van perseguir en els multitudinaris concerts que va oferir en vida.

"Freddie Mercury va morir pacíficament aquesta nit a casa de Kensington, a Londres. La seva mort és resultat d'una broncopneumònia causada per la sida", va informar llavors el seu representant en un breu comunicat.

Aquest fill de l'Imperi britànic, nascut a Tanzània i criat a l'Índia, va deixar enrere himnes com 'I Want To Break Free', 'Your say Stop Me Now' o 'Bohemian Rhapsody', cantats amb la seva veu única, amb un registre de diverses octaves, i interpretades de forma teatral i operística, fins a crear un estil impossible d'imitar.

Alguns han copiat a Freddie Mercury, però ningú ha estat capaç d'emular la personalitat captivadora i carismàtica en escena d'aquest 'showman' de grans dents, que es va convertir en una de les icones dels 80 tot i que, segons el mateix assegurava, era bastant tímid.

En aquest aniversari del cantant de 'The Great Pretendre' (el gran imitador) la foto més recurrent és la d'un Mercury amb capa d'ermini i corona, com una 'reina' britànica –al•lusió tant al nom del grup com a la seva homosexualitat- , durant una actuació a l'estadi londinenc de Wembley el juliol del 1986.

Amb els seves espectaculars posades en escena, Queen va transformar l'escena musical dels anys 70 i 80, i va vendre en total més de 300 milions de discos, la majoria després de la mort del seu cantant, que havia nascut el 5 de setembre del 1946 a Zanzíbar, fill d'un funcionari britànic, amb el nom de Farrokh Bulsara.

Videoclip del tema 'I Want To Break Free', de Queen

En els seus temps mossos va canviar aquest nom difícil de pronunciar pel de Freddie i, quan ja es dedicava professionalment a la música, va substituir el seu cognom per Mercury (Mercuri, missatger dels déus).

La carrera de Freddie Mercury, un home culte que adorava l'òpera i va estudiar dibuix i disseny, va estar sempre unida al guitarrista Brian May i el bateria Roger Taylor, amb els quals va formar la banda Smile en 1967, i al baixista John Deacon.

Els quatre músics van crear el 1971 Queen i gravar dotze àlbums d'estudi, entre ells els primerencs i aclamats 'Sheer Heart Attack' (1974) i 'A Night at the Opera' (1975), amb un so que conjugava rock, heavy metal i glam, dominat per la guitarra de Mai i sobretot per la imponent veu de Mercury.

Encara que alguns critiquen un toc 'kitsch', els concerts del quartet eren antològics i les seves cançons han estat corejades per milions de persones durant dècades en innombrables concerts i festes.

Des de la seva 'We Will Rock You'-nom també del musical dedicat al grup-al 'Under Pressure' amb David Bowie, passant pel 'We Are The Champions', creat per homenatjar el Manchester United i que avui es canta en els estadis de futbol de tot el món per celebrar les gestes de l'equip local.

Dues dècades després de la mort de Freddie Mercury, els seus fans no poden prestar tribut en cap cementiri, ja que el cos del cantant va ser incinerat a Londres i les cendres van ser escampades en un llac suís pocs dies després.

El dia del seu enterrament el seu taüt portava una rosa vermella a sobre i en la cerimònia es va sentir la cançó 'Barcelona', gravada el 1987 pel músic britànic amb la seva admirada Montserrat Caballé i que es va convertir en l'himne dels Jocs Olímpics de 1992, quan Mercury ja havia mort.