24 de novembre de 2011
24.11.2011

El Vaticà acull una mostra sobre la Sagrada Família i Gaudí

L'exposició és un homenatge a l'arquitecte i al temple elevat a la categoria de basílica per Benet XVI el 2010

24.11.2011 | 18:56
El papa tocant una paret de la Sagrada Família quan la va visitar l´any passat.

L'arquitecte Antoni Gaudí (1852-1926) és "el paradigma de la tècnica, l'art i la fe" i la seva obra mestra, la basílica de la Sagrada Família a Barcelona, "el senyal visible del Déu invisible, molt necessària en la societat occidental europea, amb un marcat nivell d'indiferència religiosa".

Així ho han afirmat avui al Vaticà els cardenals Gianfranco Ravasi, president del Consell Pontifici per a la Cultura, i Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, durant la preinauguració de l'exposició "Gaudí i la Sagrada Família. Art, ciència i espiritualitat", que es prolongarà fins al 15 de gener.

El president català, Artur Mas, assistirà aquesta tarda al Vaticà a la inauguració oficial de l'exposició al costat de l'arquebisbe Sistach.

L'exposició és un homenatge a Gaudí i al temple elevat a la categoria de basílica per Benet XVI al novembre de 2010, quan va viatjar a Barcelona per a consagrar-lo.

El cardenal Ravasi ha dit que la paraula que defineix a "La Sagrada Família" és "vertigen": el que se sent al pujar a les seves torres costerudes, "en les quals sembla que Gaudí desafia la naturalesa, i que s'uneix al vertigen que porta a la transcendència".

El purpurat Sistach ha assenyalat que amb l'exposició es pretén agrair a Benet XVI la seva visita a Barcelona i, al mateix temps, acostar al Vaticà i a Roma la gran obra de Gaudí, "arquitecte genial, cristià exemplar" el procés de beatificació del qual està en curs.

"L'exposició és una expressió més de la contribució de la fe cristiana davant el món de la cultura, de l'art i de la bellesa que l'Església ha realitzat al llarg dels segles. Com va dir Benet XVI aquesta basílica és un senyal visible del Déu invisible, molt necessària en la nostra societat occidental europea, amb un marcat nivell de cultura laïcista o indiferència religiosa", ha dit Sistach.

L'exposició, que ocupa una àrea de 800 metres quadrats, està organitzada i produïda per la Fundació Sagrada Família, la Fundació Joan Maragall i Acció Cultural Espanyola, i segons el comissari, Daniel Giralt-Miracle, ha estat muntada seguint tres vèrtexs: art, ciència i espiritualitat.

Giralt-Miracle ha manifestat que a la Sagrada Família tot al·ludeix al missatge cristià i que Gaudí no va treballar a l'atzar, "sinó que totes les seves propostes es van inspirar en l'escriptura, la tradició, la litúrgia i les figures essencials de la narració evangèlica.

"Per això, comparteixo que es digui que la Sagrada Família és la síntesi arquitectònica del missatge cristià", ha dit Giralt-Miracle.

El comissari ha assenyalat a la primera part de la mostra, la dedicada a l'"Art", han intentat submergir els visitants en l'estètica de Gaudí, acostant els seus colors, les seves formes i els seus espais, així com el variat repertori d'oficis artístics que ocupació en la seva obra.

En la "Ciència" s'explica els aspectes tècnics de la construcció del temple de la Sagrada Família i en "Espiritualitat" s'aborda que l'artista i la seva obra no només es poden entendre a través d'art i tècnica.

Cecilia Pereira, directora de producció i exposicions d'Acció Cultural Espanyola, ha ressaltat que la Sagrada Família atreu cada any a més de tres milions de visitants i que esperen que la mostra, "aixecada al costat del màxim temple de la cristiandat (Sant Pere) animi a més.

La Sagrada Família va començar a construir-se en 1882 i s'espera que estigui acabat el 2026, segons Sistach, que ha recordat que encara queden per construir deu torres, la capella del Santíssim, la del Baptisteri i la de la Verge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema