L'Ajuntament de Figueres celebrarà un acte acadèmic en record del historiador i cronista oficial de la ciutat, Josep Ma Bernils i Mach, mort el passat mes de juny.

A l´acte -previst per al dijous 24 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, al saló de sessions de l´Ajuntament- hi participaran l´exalcalde de Figueres, Eduard Puig Vayreda; el president de l´Institut d´Estudis Empordanesos, Pere Gigre; i els periodistes Emili Casademont i Josep M. Bernils i Vozmediano.

Ells quatre seran els encarregats de realitzar una glosa sobre la figura de Bernils i les diferents facetes que va desenvolupar al llarg de la seva vida. Gifre farà referència al Bernils cronista oficial i historiador, Casademont parlarà de la faceta periodística, Vayreda sobre la generació perduda i, Josep Ma Bernils parlarà de l´àmbit més humà del seu pare. L´alcalde Santi Vila tancarà l´acte.

Josep Maria Bernils i Mach

Nascut a Figueres l´any 1929, Bernils va cursar els estudis de magisteri a l´Escola Normal de Girona (1949), però la vàlua de les seves investigacions històriques sobre la capital de l´Alt Empordà és indiscutible. D´aquí en sorgiren desenes de monografies i multitud d´articles periodístics, la majoria dels quals estan publicats als anals de l´Institut d´Estudis Empordanesos, del qual Bernils n´era membre, essent primer secretari de l´entitat i després vicepresident.

En l´àmbit del periodisme, Josep Ma Bernils va ser membre fundador de la revista Canigó, amb la qual va col•laborar assíduament, així com en els setmanaris comarcals Ampurdán, Vida Parroquial, Empordà, Hora Nova o Revista de Girona, entre d´altres.

Per tota la tasca de divulgació històrica que Bernils portava a terme, l´Ajuntament el va nomenar cronista oficial de la ciutat l´any 1989 i, al desembre de 2010, va rebre el reconeixement de Ciutadà d´Honor de Figueres. Al llarg de la seva trajectòria, també va guanyar diversos premis d´investigació històrica, el darrer dels quals fou l´Estàtua de la Tramuntana de l´Associació de Comerç de Figueres, que se li va atorgar l´any 2000.