El Jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2012 ha presentat la seva dimissió dies després de la renúncia dels membres del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA). En una carta dirigida al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el jurat explica que renuncia per "respondre a un compromís moral bàsic", al mateix temps que li fa constar la seva disconformitat per les retallades i que el CoNCA "es vegi obligat a perdre la seva raó de ser". Per la seva banda, la conselleria de Cultura ha volgut agrair la feina feta i el "gest" de deixar que sigui el nou plenari qui pugui nomenar el jurat i les comissions que consideri més adients per impulsar les polítiques cultural de Catalunya.

El Jurat vincula la seva renúncia a la dimissió de pràcticament tots els components del CoNCA, que els va encarregar atorgar els Premis Nacionals. "Creiem respondre a un compromís moral bàsic anunciant públicament la renúncia a continuar participant en les tasques que ens van ser encomanades", afirma en la missiva.

Alhora, els dimissionaris mostren la seva "preocupació" per les retallades i perquè "institucions com el CoNCA que comportaven un avenç profundament treballat durant anys per una política cultural transparent i no partidista, es vegi obligat a perdre la seva raó de ser". En la carta, també lamenten que a Catalunya "es deixi de prioritzar les arts i la cultura, fonaments bàsics de la nostra identitat col•lectiva".

Entre els membres del jurat, hi havia el compositor Joan Albert Maragós, els periodistes Joan-Anton Benach i Maria Gorgues, l'arquitecte Federico Correa, el gestor cultural Toni Llotge, l'escriptora Rosa Regàs i el director de l'Observatori de la Comunicació Científica-UPF, Vladimir de Semir.