el Centre d'Estudis Dalinians lidera una tasca ingent per recopilar tota la informació entorn a l'obra de Salvador Dalí, documentar-la i explicar-ne els detalls més minuciosos en el que anomena Catàleg Raonat.

El primer tram del catàleg, que engloba l'obra del 1910 al 1930,va veure la llum al 2004 -coincidint amb el centenari del naixement de l'artista- i aquest dilluns s'ha presentat el tercer tram, que recull documentació de treballs fins al 1951.

La previsió és que en un màxim de quatre anys es pugui tenir ja tota l'obra documentada. Tota aquesta informació es pot consultar a Internet de manera gratuïta. Fins al moment, s'han estudiat un total de 605 obres de més de 100 col·leccions diferents.

Consultar les mides d'un quadre de Salvador Dalí, quan va ser pintat, quina tècnica de pintura va fer servir o on està exposada la peça són algunes de les informacions que qualsevol ciutadà del món, sense moure's de casa seva, pot trobar al Catàleg Raoinat de Salvador Dalí. Això ho fa possible la feina que lidera el Centre d'Estudis Dalinians que està recopilant totes les dades de la bibliografia existent entorn a l'obra de Salvador Dalí i també està en contacte constant amb col·leccionistes privats i d'altres museus que tenen obra de l'artista altempordanès per conèixer-ne més detalls.

Al 2004 es va publicar a la xarxa el primer tram del Catàleg Raonat que comprenia 258 obres del període 1910-1930. Al gener del 2007 ja estava disponible a Internet el segon tram, amb un total de 211 pintures des del 1931 al 1936. Aquest dilluns s'ha presentat el tercer tram d'aquest Catàleg Raonat que inclou 136 pintures dels anys 1940 al 1951. Segons ha explicat la directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, la voluntat és enllestir tot el catàleg en un màxim de quatre anys. Salvador Dalí va deixar de pintar al 1983 i, segons ha dit Aguer, el tram final de la seva obra serà dels més fàcils de catalogar ja que bona part de les peces estan dipositades al mateix museu de Figueres o al Reina Sofia de Madrid. Un cop estigui elaborat tot el catàleg es farà una edició en paper de l'estudi de l'obra de Dalí.

La del Centre d'Estudis Dalinians ha explicat que, a banda d'incorporar noves obres al catàleg, es va actualitzant constantment els trams anteriors ja que cada vegada es publica nova informació sobre Dalí o reben trucades de propietaris privats que aporten nova informació sobre les obres ja estudiades.

Molta obra en mans privades

El tram que s'ha presentat aquest dilluns, que correspon als anys 1940 fins al 1951, no ha estat fàcil d'estudiar perquè, segons ha explicat Aguer, es tracta d'una etapa en què Dalí va viure als Estats Units i va fer moltes obres per encàrrec, especialment retrats. Aguer ha explicat que saben que d'aquesta època hi ha peces en mans de particulars que és difícil de trobar si no és que els propietaris es posen en contacte amb la fundació Gala-Salvador Dalí per explicar-los les característiques del quadre que posseeixen. Aguer ha explicat que tota la informació sobre propietaris privats no és rellevada i que, en tot cas, la fundació fa de mitjancer si algun museu està interessat en exposar alguna peça.

En aquest tercer tram, i a banda de les obres que pertanyen a la fundació, s'han estudiat peces també que estaven a d'altres museus del món com el Salvador Dalí Museum de Sant Petersburg, a Florida (10 peces), el Morohashi Museu of Modern Art de Fukushima, al Japó (5 peces) i el Museu Nacional de Arte Reina Sofia de Madrid (3 peces).

Segons han explicat les coordinadores del Centre d'Estudis Dalinians, Carme Ruiz i Anna Otero, d'aquesta època destaquen pintures que Dalí va fer perquè, posteriorment, fossin plasmades en grans telons per a teatre, òpera o bé cinema ja que el pintor mantenia una estreta relació amb personatges del món del setè art com Walt Diseny (de qui en va retratar l'esposa, per exemple), Alfred Hitchcock o els germans Marx. Ruiz ha explicat que durant els anys que Dalí va ser als EUA, tenir un retrat fet per l'artista "aportava estatus" i que per això en va fer molts per encàrrec.

Entre les obres estudiades també hi ha treballs que Dalí va fer i que, posteriorment, es van usar en revistes de moda com 'Vogue' o d'altres prestigioses de l'època com 'Town&Country' o 'Harper's Bazaar'.