La comissió del nomenclàtor de l´Ajuntament de Figueres estudiarà, en la trobada del proper 28 d´abril, una proposta per distingir Jaume Subirós i l´Hotel Empordà amb la Fulla de Figuera de Plata al mèrit per la seva trajectòria professional.

L´Hotel Empordà, conegut com el Motel, va ser fundat el 1961 per Josep Mercader, un prestigiós cuiner que va crear escola, estil i un llarg nombre de receptes situant l´establiment figuerenc a les posicions més altes i prestigioses de la gastronomia. Tant és així, que el Motel va ostentar durant vint-i-set anys una estrella Michelin, en una època que aquests guardons eren molt escassos al nostre país.

L´escola de Josep Mercader ha tingut continuïtat en el seu gendre Jaume Subirós, el qual ha mantingut l´estil avantguardista, empordanès i català a la seva cuina. I sempre amb productes frescos de la mar i de la terra de l´Empordà. Entre els molts clients de l´Hotel Empordà en destaquen d´ il·lustres com Salvador Dalí o Josep Pla, el qual sempre ocupava la taula 26.

Per l´alcalde de Figueres, Santi Vila, "es tracta d´una proposta de reconeixement que arriba al moment just, en l´any de la celebració del 50è aniversari del Motel. Però més enllà de l´efemèride, i com coincideixen a explicar molts gastrònoms, estem reconeixent la feina d´un establiment considerat el bressol de la cuina contemporània catalana" .

Revista Canigó

Un altre reconeixement que haurà de valorar la comissió del nomenclàtor és per a la revista Canigó i el seu fundador Xavier Dalfó. La proposta, impulsada des del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Girona i el Museu del Joguet de Catalunya, vol posar en valor el paper destacat que va tenir la publicació -primer mensual, després, setmanal- en la defensa del progressisme i el catalanisme en temps de la dictadura franquista.

?Canigó va néixer l´any 1954 com una revista mensual d´àmbit local i va morir convertida en un setmanari de referència a nivell català. De Figueres, la seva redacció es va traslladar, l´any 1973, a Barcelona. Va representar una opció informativa progressista i radical en temes polítics i culturals, i va ser la publicació catalana més receptiva dels corrents independentistes. El 1983 va deixar de publicar-se, per raons econòmiques. A les seves pàgines hi van col·laborar, entre molts altres, Maria Àngels Anglada, Paco Candel, Josep Pla, Carles Fages de Climent o Salvador Dalí.

Mèrit Europeu

D'altra banda, el proper dimarts 19 d'abril es farà entrega al director de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà, Carles Coll, de la Medalla d'Or del mèrit europeu. L'acte se celebrarà a dos quarts de nou del vespre al saló de plens de l'ajuntament de Figueres.