L'Obra Social 'la Caixa' invertirà un total de 4,7 MEUR per restaurar i millorar 25 monuments del romànic català a les comarques gironines. El programa Romànic Obert es desenvolupa d'acord amb la Generalitat de Catalunya segons estableix un conveni signat fa un any i mig. Actualment, les 25 actuacions previstes en el projecte ja estan en marxa, excepte una intervenció a Palamós pendent de conveni. Entre les intervencions destaca la millora de les esglésies romàniques de Sant Daniel de Girona, Sant Miquel de Cruïlles i monestirs com el de Santa Maria de Ripoll o les muralles d'Hostalric, entre d'altres.

Les comarques del Ripollès i del Baix Empordà són les que compten amb un major nombre de monuments intervinguts i amb una major inversió econòmica. Al Ripollès s'actua en set monuments, entre ells el monestir de Santa Maria, amb una inversió d'1,31 milions d'euros, mentre que al Baix Empordà el pressupost és d'1,29 milions d'euros, el que permet dur a terme diverses accions a sis elements del patrimoni romànic.

A l'Alt Empordà, són quatre les intervencions iniciades per valor de 700.000 euros; a la Garrotxa, tres actuacions per un import de 400.000 euros; al Gironès, la inversió és de 702.000 euros per actuar a la Catedral de Girona i les esglésies de Sant Daniel i Sant Pere de Galligans. Les muralles d'Hostalric, a la comarca de la Selva i l'església de Sant Sadurní de Meranges, a la Cerdanya, són les altres dues actuacions previstes en el Programa Romànic Obert a la demarcació de Girona.

Divuit mesos després de la signatura del conveni entre ambdues institucions, ja s'està treballant en tots els elements i monuments romànics previstos a les comarques gironines, amb la única excepció del Castell de Sant Esteve de la Fosca de Palamós, on encara queda pendent la signatura del conveni que permetrà iniciar els treballs.

Obres en marxa i també acabades

Així, els treballs a les comarques gironines es troben en diferents fases. La restauració i conservació de l'interior i la portalada de l'església de Sant Cristòfol de Beget, a Camprodon, ja s'ha finalitzat. En aquests moments,hi ha tres monuments en els que ja s'estan duent a terme els treballs i està previst que abans que finalitzi l'any 2010 s'iniciaran quatre actuacions més.

L'any 2011 s'engegaran les actuacions a cinc elements romànics més de les comarques gironines i pròximament ho podran fer quatre altres projectes en els que ja s'ha finalitzat la redacció del projecte de restauració, millora o conservació. Hi ha cinc altres actuacions en les que en aquests moments s'està duent a terme la redacció del projecte, l'encàrrec del projecte o la licitació d'obres i està previst que les obres comencin en breu. Per últim, les obres al monestir de Sant Sadurní a Meranges, a la Cerdanya, no estan previstes fins al 2012.

Paral·lelament, el Programa Romànic Obert estableix una sèrie d'accions de difusió, com ara una exposició itinerant per tal de donar a conèixer el patrimoni català i promoure el turisme cultural o la creació d'un portal d'Internet sobre art i arquitectura romànica.