Els propers 28 i 29 de març, la ciutat Figueres serà el punt de trobada de la cultura popular catalana amb la celebració de Populària: dues jornades dedicades a la difusió de les tradicions culturals de casa nostra.

L´Ajuntament i les entitats de la ciutat han treballat de manera col·laborativa per apropar i ensenyar a la gent tradicions tan típiques com la dansa, els castells, la música popular, el pubillatge, els gegants o els trabucaires. Una mostra que a més coincideix amb la 33a trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya, que es farà a Figueres també aquest diumenge vinent.

Durant tot el dissabte es podrà visitar la Fira de la Cultura Popular a la Rambla i, al llarg del matí, diverses entitats figuerenques oferiran tallers i activitats per a públics de totes les edats per explicar-los el funcionament de danses, com ara la sardana, els castells, la música popular o els vestits de pubillatge.

A la tarda, la jornada s´animarà amb una cercavila que recorrerà el centre de la ciutat -començant i acabant a la Rambla- i que comptarà amb la presència i les actuacions de les diferents entitats i colles convidades, en especial la dels trabucaires, que obriran pas disparant les salves al llarg del recorregut. El tret de sortida de la cercavila es farà amb una tradicional enfaixada de pubilles, procedents d´arreu de Catalunya, als hereus. Per acabar la primera jornada, es farà un pregó sobre la cultura popular, seguit de les actuacions dels diferents participants, a més d´una audició de sardanes de la mà de la cobla Els Rossinyolets, organitzada pel Foment de la Sardana Pep Ventura.

Trobada nacional de trabucaires

Diumenge, Figueres té l´honor d´acollir la 33a trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya. La celebració començarà al passeig Nou i anirà direcció a la Rambla on els trabucaires faran una galejada. Tot seguit, l´Ajuntament de Figueres rebrà els caps de colla i es farà el traspàs de la bandera trabucaire entre els ajuntaments per a la trobada Nacional Trabucaire de l´any vinent.

A mig matí, hi haurà una altra cercavila que anirà des de la Rambla fins al castell de Sant Ferran, on els trabucaires faran una segona galejada. Allà seran rebuts pels responsables del consorci i es clourà la jornada amb una visita a la fortalesa més gran d´Europa.

El regidor de Cultura Popular, Joaquim Felip, destaca l´orgull que representa que Figueres organitzi un cap de setmana dedicat a la cultura popular catalana. "És molt important -i avui encara més- que un país que vol esdevenir un Estat propi, faci costat a la seva cultura i a les seves tradicions”.