Seguint el model dels bibliobusos o, fins i tot, dels food trucks, el quiosc ambulant d'iQuiosc.cat de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPC) acosta les publicacions en català als petits pobles del territori. El pla pilot d'aquest projecte, que té la col·laboració de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), Generalitat i Diputació de Girona, es va iniciar la passada tardor a l'Empordà i ara, després d'aquell inici d'èxit, es reprèn amb intensitat i moltes promocions.

Un dels pobles per on va passar la setmana passada l'iQuiosc.cat va ser Llers. «Aquí s'han agafat el projecte amb molt d'afecte, fins i tot han vingut els nens de l'escola a visitar-nos», explica l'editor i director de la revista Vallesos, Vicenç Relats, també responsable d'aquest quiosc ambulant que desperta molta curiositat. Relats comenta que el quiosc ambulant no només té la voluntat d'apropar aquestes més de dues-centes capçaleres en català, siguin diaris, revistes, premsa territorial i publicacions gratuïtes, sinó també fer una funció «pedagògica» per familiaritzar les joves generacions amb aquestes publicacions. Per animar-los, a més, es fan promocions altament interessants com és el cas de subscripcions a qualsevol de les revistes aplicant un 50% de descompte. Són promocions de les quals es pot beneficiar tothom qui s'atansi fins al quiosc i que s'apliquen a totes les capçaleres. D'altra banda, amb qualsevol compra es regala al lector una bossa de promoció amb un lema «que és un elogi de les revistes».

Vicenç Relats comenta que els lectors poden trobar en el quiosc tota mena de publicacions temàtiques, la majoria «amb certa atemporalitat» i de periodicitat mensual o trimestral. El quiosc ambulant es mou per pobles que no disposen de llibreria o quiosc fix com és el cas de Llers, Peralada o Portbou, en horaris de matins, de les 10 del matí a la 1 del migdia, i de les 4 a les 6 de la tarda, i habitualment s'instal·la en les places principals o a tocar els centres educatius. Les properes cites seran del 24 al 28 de maig i del 14 al 18 de juny.