Aquesta setmana ha començat la vuitena edició del programa Premsa a les escoles que arribarà a un total de deu centres d'ensenyament i més de 660 alumnes de secundària de la província de Girona. Durant tot el mes de març, els col·legiats/des de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Terry Garcia i Lluïsa Fuentes, es desplaçaran als diferents centres escolars que han sol·licitat participar.

Ambdós tenen una àmplia trajectòria professional en l'àmbit periodístic que els hi permet transmetre la seva experiència i el seu coneixement sobre l'ofici i la importància que tenen els mitjans de comunicació en la nostra societat. Per això es fan servir exemples i casos pràctics amb diferents materials, com projeccions de vídeos, portades històriques de diaris i notícies recents.

A tot Catalunya el programa arriba a 70 centres de secundària i prop de 3.500 alumnes.

Cada sessió compta amb una participació mitjana d'entre 40 i 80 alumnes que tenen l'oportunitat d'analitzar, entre d'altres temes, les diferents visions de la realitat que aporten els mitjans de comunicació, conèixer millor l'ofici dels periodistes, la seva funció i els seus valors. També s'inclou una part de taller pràctic, amb la premsa del dia i la implicació dels alumnes amb preguntes i elaboració de peces informatives, per veure de forma directa el treball dels professionals de la comunicació.

Aquests són els instituts participants:

  • INS Montsacopa (Olot)
  • INS Sant Elm (Sant Feliu de Guíxols)
  • INS Jaume Vicens Vives (Girona)
  • INS El Pedró (L'Escala)
  • INS Serrallarga (Blanes)
  • INS Alexandre Deulofeu (Figueres)
  • INS Llançà
  • INS Olivar Gran (Figueres)
  • INS Cap Norfeu (Roses)
  • INS Cap de Creus (Cadaqués)

Especial atenció a les xarxes socials

Especial atenció a les xarxes socialsDes de fa uns anys, els periodistes que realitzen aquestes xerrades han comprovat com la "dieta mediàtica dels adolescents", és a dir, les principals formes de comunicació i consum informatiu són les xarxes socials. En aquest sentit, des del Col·legi de Periodistes de Catalunya s'incideix darrerament en recordar les diferències entre canals d'informació i mitjans de comunicació avalats per la feina dels professionals.

La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, recorda que "aquesta iniciativa és un pas més per incorporar i apropar el periodisme a les aules amb la idea que els més joves analitzin els mitjans de comunicació des de diferents vessants, per promoure i impulsar un consum crític i responsable dels mitjans de comunicació".

Per la seva banda, Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària "la Caixa", afirma que "el bon periodisme, rigorós, contrastat i plural és la millor garantia de llibertat. I la seva essència no ha canviat. És sempre la mateixa, independentment del canal informatiu i de l'evolució dels temps. Creiem que en un context en el que la sobreinformació sovint genera desinformació, mantenir aquesta essència i compartir-la amb els nostres joves de la mà de professionals, és una eina poderosa per a la construcció d'un futur millor"

Valoració del projecte

EduCaixa, el programa educatiu de l'Obra Social "la Caixa" i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, comparteixen un objectiu comú: fomentar el coneixement dels mitjans de comunicació, promoure el respecte al pluralisme informatiu i crear consciència del paper que exerceixen aquests mitjans en una societat democràtica, lliure i plural. La iniciativa, a més, constitueix, avui més que mai, un recurs imprescindible de cara a conèixer i posicionar-se davant d'una realitat complexa, amb un alt grau de diversitat i en constant canvi.

La valoració dels programa "la premsa a les escoles" per part dels alumnes, professors i periodistes participants ha estat en totes les edicions sempre molt positiva, que en molt casos els anima a repetir. A l'edició de l'any passat, la mitjana dels centres educatius que van participar-hi, van atorgar un notable alt a la iniciativa, i la majoria creu que els seus alumnes tenen després una millor comprensió de la funció social dels mitjans de comunicació.

Els professionals que hi van participar, tots col·legiats i col·legiades, van fer també una valoració molt satisfactòria de l'experiència, i destaquen l'interès que molts estudiants mostren també per la professió i les diverses opcions formatives al respecte.