Les 615 publicacions de la Federació d´Associacions d´Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals editats en català van ingressar 48,8 milions d´euros l´any 2015. Això representa un creixement "lleuger", però significatiu en l´actual context, d´un 2,5% respecte l´any anterior segons dades del Llibre Blanc de les Revistes i Premsa en Català, que s´ha fet públic aquest dilluns. L´augment s´ha d´atribuir al repunt de la inversió publicitària fins als 31,1 milions (un 4% més que el 2014). Pel què fa al nombre de lectors, el paper perd un 2% de seguiment (1,4 milions) mentre les publicacions digitals segueixen creixent, enguany amb un 40% més d´usuaris diaris únics. Entre les capçaleres enquestades predomina l´optimisme respecte la marxa de l´any en curs.

Les capçaleres vinculades a la Federació d´Associacions d´Editors de Premsa, Revistes i Mitjans digitals en català (no inclou mitjans nacionals com ´El Punt Avui´ o l´Ara´) van veure incrementar els seus ingressos l´any 2015 un 2,4% respecte l´any anterior. Aquest creixement no correspon a un augment de la seva difusió sinó a l´increment del 4% dels ingressos per inversió publicitària. Així, dels 48,8 milions d´euros facturats, 31,1 corresponen a aquests ingressos.

La difusió, en canvi, va patir un lleuger retrocés en els mitjans de suport paper. Amb 1,4 milions de lectors, el seguiment d´aquests mitjans comarcals o supracomarcals va caure un 2%. No així amb els mitjans digitals, que segueixen el seu augment imparable de lectors, un 40% més el 2015. Per bé que en aquest sector la inversió publicitària és encara testimonial respecte el paper (un 5% del total), l´augment d´usuaris únics diaris s´ha traduït també en un increment del 22% de la facturació en un any, és a dir, dels 1,9 milions del 2014 a 2,4 milions l´any passat.

L´autor del ´Llibre Blanc´, Enric Yarza de la companyia Media Hotline, ha indicat que en aquesta segona edició de l´estudi (estrenat l´any passat) es detecta una tendència a l´alça en els mitjans locals en català després d´anys durs de crisi. En aquest sentit, ha remarcat que l´informe inclou una sèrie de valoracions sobre l´any en curs (2016), en base a enquestes fetes als mitjans, que reflecteixen un cert "optimisme" dins del sector.

Yarza ha manifestat que "l´estat anímic" dels mitjans es reflecteix amb dades com que el 38% de mitjans enquestats van declarar haver començat aquest curs "millor que l´anterior", o que fins el 54% considera que l´any acabarà millor que 2015.

D´altra banda, l´estudi també exposa que 9 de cada 10 lectors catalans de premsa son de publicacions de la Federacio, que representen el 40% dels lectors de premsa i/o revistes a Catalunya. El perfil mitjà de lector d´aquestes publicacions seria un individu d´entre 25 i 54 anys d´estudis mitjans, nivell econòmic mig-alt i que dedica 25,8 minuts de lectura per publicació.