Joaquim Maria Puyal celebrarà a finals de la propera temprada 30 anys de futbol a Catalunya Ràdio i 40 anys de les transmissions en català del Barça. Durant la presentació de la nova programació de l'emissora pública catalana, el periodista ha reconegut que li queden "pocs" anys davant 'La TdP' perquè li agradaria treballar en algun altre àmbit, "no necessàriament" a la ràdio i "dependrà" del que li ofereixin. "Així com durant molts anys no pensava que l'any que ve no faria el futbol, ara sí que ho penso", ha assegurat. Segons el narrador, Puyal ha afirmat que el programa "ha evolucionat" fins a crear "un conjunt de missatges que van més enllà de la narració del partit".

A finals de temporada farà 40 anys que Puyal va començar les narracions del futbol en català a Ràdio Barcelona de la Cadena SER. "Vaig pensar que, si a casa meva, i al meu barri, i a la redacció de Ràdio Barcelona parlo en català, per què quan baixo a l'estudi he de parlar en castellà?", ha recordat Puyal, que al 1976 va proposar fer les narracions en català al director general de la SER en aquell moment, Manuel Terán.

El narrador ha explicat que va veure una "oportunitat" perquè "hi havia molta audiència que parlava català a la graderia que si sentien partits en català els veurien més pròxims, i això podia servir als interessos de la gent i tenir èxit", ha dit.

El periodista ha explicat també que tenia unes "estructures lingüístiques castellanes molt arrelades", després de set anys de retransmetre partits en castellà, i que va haver de plantejar-se vocabulari que fins ara no tenia per mà. "Ho vam plantejar i van sortir frases com 'escapolir-se de l'escomesa', que va tenir cert èxit", ha recordat Puyal.

Puyal, que ha afirmat que per ell "les rutines són insuportables", ha assegurat que si ha pogut "mantenir la il·lusió de fer aquesta feina" ha estat gràcies a l'estímul d'haver d'ajustar el programa cada moment. "Quan vaig començar els transmetia jo sol, ara entren fins a 14 veus a les transmissions; quan vaig començar no hi havia televisions que transmetessin els partits, ara n'hi ha 40, també hi ha moltes ràdios i xarxes socials", ha explicat. "L'única manera de continuar existint és ajustant-se a les circumstàncies i trobar el punt que et permeti donar audiència: pensar en la gent", ha assegurat Puyal.

Segons el comunicador, l'exercici essencial per ajustar el programa als nous temps és plantejar-se què li pot dir ell "al senyor que està mirant la tele a casa". "Però jo només puc veure el que hi ha a la cabina, per tant, he de posar companys que puguin veure coses per completar el missatge" o treballar les xarxes socials perquè "intervenen en el discurs", ha detallat.

"Si no haguéssim canviat, ens haguéssim quedat com la ràdio dels vells", ha dit Puyal, que entén que si està 4 hores retransmetent un partit no pot "pensar que una ràdio no mira el món". "Encara que fem un programa d'esports, hem de donar espais d'informació general per servir adequadament l'oient i que els missatges siguin complementaris al partit de futbol: de caràcter tècnic, històric o cultural", ha afirmat.

Pel que fa al moment polític de Catalunya, Puyal ha defensat que la seva visió "no està implicada a la situació política" i que com a professional de 'La TdP' li és "indiferent". "El sentit que té la feina és independent de tot això, almenys per mi", ha dit el comunicador.