Medi ambient

Comença la veda de pesca del pop roquer al cap de Creus fins al 30 de setembre

La protecció s'entendrà a tot el litoral català a partir de l'1 d'agost

Diversos exemplars de pop roquer pescats a prop de Roses.

Diversos exemplars de pop roquer pescats a prop de Roses. / Confraries de pescadors de Girona

ACN

 La pesca del pop roquer (Octopus vulgaris) a la zona protegida del cap de Creus torna a estar completament prohibida aquest estiu, tal com estableix el Pla de gestió de la pesca al cap de Creus. Així, des de l'1 de juliol i fins el 30 de setembre, no es poden mantenir calats ni utilitzar cap art o ormeig dirigit a la captura d'aquest mol·lusc, ni comercialitzar cap exemplar capturat dins l'àmbit del parc natural, ni a la badia de Cadaqués. Les confraries de pesca gironines adverteixen que "si alguna embarcació captura accidentalment un pop roquer, ha de retornar-lo al mar immediatament al lloc de captura". La veda del pop roquer s'estendrà a partir de l'1 d'agost a tot el litoral català.

Durant els tres mesos d'estiu -de juliol a setembre, ambdós inclosos-, el Pla de Gestió de la pesca al cap de Creus estableix que està totalment prohibit pescar pop roquer dins la zona protegida. El patró major de la Confraria de Pescadors del Port de la Selva, Guillermo Cornejo, explica que durant els mesos de la campanya d'enguany que sí que s'ha pogut pescar pop a la zona, se n'han tret 2.200 kg de pop menys que l'any 2023, quan se'n van pescar prop de 4.000 kg. Una davallada que atribueix al fet que aquest any hi ha menys embarcacions en actiu: "Hem passat de sis a tres barques", diu.

De fet, el pla permet desenvolupar l'activitat pesquera a la zona només a un cens específic d'embarcacions autoritzades, format per les embarcacions del cens d'arts menors i palangre de fons amb port base a Roses-Cadaqués, el Port de la Selva i Llançà. A més, prohibeix la pesca d'arrossegament i d'encerclament.

La veda a tot el litoral català

La veda de pop roquer a la resta del litoral català començarà el pròxim 1 d'agost i s'estableix un període mínim anual de seixanta dies. Així ho regula la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que l'any passat va aprovar un període de veda mínim de dos mesos per al marisqueig del pop roquer amb cadups i nanses a tot Catalunya, més enllà de les zones amb plans de gestió.