Inseguretat

La venda de droga “pren” els carrers de la Jonquera i del Portús

Veïns i comerciants denuncien la degradació creixent que viu la localitat

Des de fa anys, "els carrers del municipi han esdevingut un escenari de venda lliure i ambulant de diferents tipus de drogues", asseguren

L’alcaldessa, Míriam Lanero, detalla que s’estan prenent mesures per abordar la situació

El carrer Doctor Subirós, del Portús, és un dels més degradats.

El carrer Doctor Subirós, del Portús, és un dels més degradats. / Mar Gifre

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

La Jonquera i el Portús es troben en una situació crítica, segons denuncien veïns i comerciants. "Els carrers d’aquest municipi fronterer s’han convertit en un centre de venda ambulant de substàncies estupefaents, la qual cosa ha provocat una degradació evident i un augment de la inseguretat", afirmen.  "La situació a la Jonquera i el Portús requereix una acció coordinada de totes les administracions implicades", expressa Lourdes Cobos, una de les comerciants més antigues del barri del Portús. A l’estiu, la situació empitjora, amb gent consumint drogues obertament: "Tota la droga que circula per la comarca prové del Portús". Un altre punt és la proliferació de falsificacions, ja que segons els comerciants "s’atorguen permisos sense regularitzar adequadament els tipus d’activitats". Així mateix, afirmen que "el trànsit és un caos: la gent estaciona on vol. No hi ha cap mena de control. Malgrat ser només dos carrers, és una situació que es podria controlar i regularitzar si hi hagués voluntat política. Hem sentit com si ens abandonessin a la nostra sort".

"Tota la droga que circula per la comarca prové del Portús"

Lourdes Cobos

— Comerciant

Alhora, Cobos denuncia que "estem vivint una situació encara pitjor que a la Jonquera, on encara destinen més recursos en algunes zones. Aquí, en canvi, no tenim ni papereres. Pel que fa a la venda ambulant, podem arribar a tenir més de seixanta venedors al carrer i droga disponible en abundància. Ens sentim com si fóssim un barri marginat. Paguem una quantitat exorbitant per la recollida d’escombraries sense rebre un servei adequat a canvi. Els agents municipals passen cinc minuts, fan acte de presència i marxen sense dur a terme cap altra acció", diu. El carrer Doctor Subirós, afirma, "és un dels més degradats i afectats". Els comerciants recorden com en el passat "hem tingut un poble fronterer fantàstic que ens ha brindat moltes alegries i ara la situació fa plorar".

Droga en diferents punts.

Els veïns troben droga en diferents punts. / SOS La Jonquera

El president de l’Associació de Comerciants de la Jonquera i el Portús, Bruno Comas, expressa una visió molt semblant. La situació a la Jonquera és complexa i la degradació és evident només de fer un recorregut tant pels carrers cèntrics com perifèrics del poble. "Ens sentim completament abandonats. Paguem una quantitat molt gran d’impostos, però els nostres clients no s’atreveixen a venir a comprar a causa de la venda de drogues i la presència de toxicòmans, i això ens perjudica molt", denuncia. També destaca la presència massiva de venedors ambulants de roba falsificada i la manca de serveis bàsics com papereres i lavabos públics, "que ens van prometre que posarien i que fa sis mesos que esperen en un magatzem".

"Els nostres clients no s’atreveixen a venir a comprar a causa de la venda de drogues i la presència de toxicòmans"

Bruno Comas

— Comerciant

Les autoritats locals, amb l’alcaldessa Míriam Lanero al capdavant, asseguren estar prenent mesures concretes per abordar aquesta situació i millorar la seguretat a la Jonquera. "Fa uns mesos, vam designar dos sotsinspectors operatius, una decisió que ha contribuït a millorar l’eficiència i l’organització del nostre cos de policia, juntament amb l’arribada, ja des de la legislatura anterior, del Mitu, el gos policia". També asseguren que "han mantingut reunions amb el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona i la comissària en cap dels Mossos d’Esquadra de la Regió de Girona per establir un pla d’actuació en matèria de seguretat, especialment en relació amb la nostra situació fronterera". 

A la Jonquera, gent dormint als portals de les cases.

Gent dormint als portals de les cases a la Jonquera. / SOS La Jonquera

Intensificar la prevenció

L’objectiu principal és intensificar els esforços en prevenció, afirma l’alcaldessa. "A més, s’ha incorporat un nou agent a la policia i inaugurarem la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra. Confien que això suposi, tal com hem transmès a la Generalitat, un augment de personal per poder complir amb totes les responsabilitats en matèria de seguretat ciutadana que recauen sobre aquest cos i que actualment algunes d’aquestes tasques estan cobertes per la Policia Local".

"La venda de drogues es realitza a plena llum del dia i a qualsevol hora. Els consumidors, principalment del sud de França, tenen coneixement dels punts de venda"

Lourdes Cobos

— Comerciant

Recentment, un vídeo publicat al perfil d’Instagram SOS la Jonquera ha posat de manifest la gravetat de la situació, destacant que "durant aquests anys s’han establert botigues de roba falsa des del carrer Major fins al Portús. Alguns venedors també venen drogues en diversos punts. A qualsevol jove del poble li han ofert droga més de 4 i 5 vegades". Veïns i comerciants han decidit denunciar-ho públicament i exigir solucions efectives. Denuncien des de SOS la Jonquera que "la venda de drogues es realitza a plena llum del dia i a qualsevol hora. Els consumidors, principalment del sud de França, tenen coneixement dels punts de venda". Aquesta realitat ha transformat el municipi "en un gran mercat de drogues a l’aire lliure, difícil de controlar". També argumenten que "els toxicòmans sovint ocupen cases o s’amaguen en racons del poble, buscant als contenidors roba, menjar o estris, deixant la zona en condicions deplorables". Igualment, diuen "hi ha un augment de les disputes entre bandes organitzades que lluiten pel control del territori, provocant baralles periòdiques, especialment a l’estiu". La darrera, el 3 de juliol passat, es va saldar amb cinc detinguts. Els fets van tenir lloc quan dos grups de persones es van enfrontar amb armes blanques. Des de SOS la Jonquera, s’han captat imatges aquests darrers dies per constatar la realitat que viuen al poble: "Els toxicòmans sovint s’agrupen en aquest carrer, deixant les seves femtes als portals de les cases i buscant entre els contenidors. La venda de drogues i roba falsificada és constant".

Míriam Lanero es lamenta: "Des d’un perfil anònim sempre és fàcil criticar i fixar-se en els aspectes negatius". La Policia Local assegura que fa una feina ingent per vetllar per la seguretat de tots els jonquerencs i jonquerenques. Per donar xifres sobre la feina feta, en el mes de juny es van fer 36 denúncies per infracció de la Llei de Seguretat Ciutadana, 25 de les quals per tinença de substàncies estupefaents. També es van fer 17 tests de drogues, amb 14 resultats positius que van comportar immobilitzacions de vehicles i denúncies als conductors. A més, es va frustrar una ocupació d’habitatge.

"Proporcionem un nivell de serveis equivalent al dels municipis amb 10.000 habitants censat"

Míriam Lanero

— Alcaldessa de la Jonquera

Segons Lanero, les administracions autonòmiques i estatals no consideren la problemàtica específica dels municipis fronterers com la Jonquera, una situació que requereix recursos addicionals. "Actualment, les subvencions es basen en el nombre d’habitants censats, sense tenir en compte el gran flux de persones que entren i surten diàriament, com els 11.000 camions que travessen la frontera diàriament". A diferència dels pobles costaners que veuen créixer exponencialment la seva població durant els mesos d’estiu, "a la Jonquera ens trobem amb un trànsit de vehicles significatiu cada dia, amb la Policia Local encarregant-se regularment del control d’accés al municipi". Aquesta situació es fa especialment palesa en els serveis d’atenció directa a la ciutadania, diu l’alcaldessa, com la policia o els serveis de neteja. "Proporcionem un nivell de serveis equivalent al dels municipis amb 10.000 habitants censats quan en realitat només comptem amb aproximadament 3.400. De fet, si ens basem únicament en el nombre d’habitants censats, no justificaríem tenir un servei de Policia, un servei que, paradoxalment, és absolutament essencial per al dia a dia de la localitat".

Brutícia per tots racons.

Brutícia per tots racons. / SOS La Jonquera

Problemàtiques pendents

El grup d’ERC-AM la Jonquera manifesta que els temes que preocupen els ciutadans, com la neteja, el civisme i la seguretat, encara estan pendents. La regidora d’ERC a la Jonquera, Anna Pérez Mesquida, remarca que la policia local està desbordada de feina i que l’equip de govern ha de prendre decisions concretes sobre la seguretat, ja que no és suficient augmentar un agent i assumir la seguretat de l’N-II. "Amb un pressupost de 8.000.000 euros, i amb les oportunitats econòmiques i d’inversió disponibles, és lamentable que els ciutadans de la Jonquera no gaudeixin de benestar ni qualitat de vida", diu. Pel que fa a les mesures preses, Mesquida detalla que s’ha posat en marxa un nou contracte de neteja i recollida d’escombraries amb un pressupost anual d’1.200.000 euros, que no inclou polígons ni zones comercials. "És una pena veure com el poble continua brut i descuidat".

És una pena veure com el poble continua brut i descuidat

Anna Pérez-Mezquida

— Regidora ERC

Quant a la seguretat i el civisme, és preocupant la presència persistent dels "venedors" i "clients" al carrer Major i per tot el poble amb total impunitat. Sembla que no es prenen mesures efectives com convocar o convertir la Junta de Seguretat Local en una eina útil, mentre la Policia Local es troba desbordada per les tasques addicionals de control de l’N-II. "És crucial abordar aquestes qüestions per millorar la qualitat de vida a la localitat", conclou. 

Subscriu-te per seguir llegint