Sequera

El Govern decideix que Darnius-Boadella passi d'emergència II a I

Els canvis d'escenari entraran en vigor a principis de la setmana vinent, quan ho publiqui el DOGC

Pantà de Darnius-Boadella.

Pantà de Darnius-Boadella. / Josep Ribas

ACN

El Govern ha decidit que el sistema de Darnius-Boadella d'emergència II a I, i que el Ter-Llobregat passi de fase d'excepcionalitat a alerta. segons ha acordat la Comissió Interdepartamental de Sequera aquest dimarts. L'entrada en vigor es produirà a principis de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat. La decisió s'ha pres arran de la recuperació de les reserves d'aigua, que estan al 38,5%, amb 236 hectòmetres cúbics, a l'àmbit del Ter-Llobregat; i gairebé al 23% al Darnius-Boadella. En fase d'alerta, es permeten 250 litres per habitant i dia i reduccions en diferents àmbits. Pel que fa a l'emergència I, es passa dels 180 litres per habitant i dia als 200.

Amb aquest canvi, el Ter-Llobregat torna a l'escenari en què es trobava al novembre del 2022. A principis de març, les reserves en aquest àmbit eren del 15% amb 91 hectòmetres cúbics. Pel que fa al Darnius-Boadella la recuperació és més lenta però en tres mesos ha doblat els seus volums, guanyant més de 8 hm3, ja que a principis de març estava a l'11%.

A partir de l'entrada en vigor dels canvis de fase, hi haurà 12 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat, 52 (785.232) en prealerta, 255 (més de sis milions d'habitants) en alerta, 293 (678.728) en excepcionalitat i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

Pel que fa de les 18 les zones definides en el Pla de Sequera, dues segueixen en normalitat (Banyoles i l'aqüífer de Tarragona); una en prealerta (Consorci d'Aigües de Tarragona), cinc en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Llobregat, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat i del sistema Ter-Llobregat); vuit en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià, Muga i Carme Capellades, capçalera del Ter, Empordà, Llobregat mig, Prades Llaberia i Serralada Transversal) i dos en emergència I (Riudecanyes i els municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines; i Darnius Boadella).

Reducció d'usos d'aigua i algunes prohibicions

En el cas de la fase d'alerta del Ter-Llobregat, les limitacions són d'una reducció d'aigua respecte al consum normal del 30% per a usos recreatius que impliquin reg i del 5% per a altres usos recreatius, del 25% per a reg agrícola, del 10% per a usos ramaders i del 5% per a usos industrials.

Pel que fa a l'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'omplir fonts ornamentals, la prohibició a particular de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, limitacions per omplir piscines i també per netejar vehicles.

En fase d'emergència I, a banda de l'increment del límit en el consum d'aigua, desapareixen algunes prohibicions, com la de tancar les dutxes dels gimnasos.

Reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera.

Reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera. / Rubén Moreno

El Govern manté les obres per via d'emergència

Tot i la millora de la situació hidrològica, el Govern ha destacat que continua treballant per incrementar la disponibilitat d'aigua. Com a mesures estructurals, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està construint diversos pous al tram final de Besòs-Montcada, Barcelona i Sant Adrià del Besòs-, que preveu tenir enllestits al juliol. Aquests sis pous serviran per aportar aigua a les futures plantes potabilitzadores que es construiran en aquesta zona, i de les quals l’ACA està redactant els projectes bàsics.

En l’àmbit de l'Alt Empordà, segueixen duent-se a terme treballs per aportar aigua regenerada al riu la Muga i el desplegament de 12 dessalinitzadores mòbils en diversos punts de la comarca. Aquestes plantes, que les està habilitant el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona amb finançament del Govern, estaran operatives durant les properes setmanes. També en aquesta comarca, l'ACA ha aprovat el conveni per a la construcció de diversos pous a l’entorn de Peralada, amb l’objectiu de disposar de més aigua a les xarxes d’abastament que hi ha en aquesta zona, amb una inversió de 4,4 MEUR.

A banda, a les capçaleres del Ter i del Llobregat i a la zona de Girona, l’ACA ha realitzat una sèrie de sondejos amb l’objectiu de disposar de més aigua a través de la construcció de diversos pous.

L'ens d’abastament d'aigua ATL continua executant les obres d’emergència de noves connexions a la xarxa Ter-Llobregat dels municipis de Vallirana (Baix Llobregat) i nou localitats de l'Anoia i del Bages amb reserves inestables.

D'altra banda, han finalitzat les obres de la canonada de l'estació de tractament d'aigua potable de Sant Joan Despí i les obres a l'estació regeneradora del Prat de Llobregat. D'altres continuen en marxa i està previst que properament comencin les obres de millora a les potabilitzadores del Ter i d'Abrera, entre d'altres.