Evi Rauter

L'Ajuntament de Figueres podria haver localitzat la fossa on es troba la noia de Portbou

El consistori hauria acotat l'espai del cementiri municipal on hi ha la fossa comuna en la qual els operaris van dipositar el cos de la noia

Evi Rauter, la noia de Portbou.

Evi Rauter, la noia de Portbou. / Crims

Empordà

Empordà

L'Ajuntament de Figueres, amb l'alcalde Jordi Masquef al capdavant, podria haver localitzat la fossa on resposa el cos d'Evi Reuter, la noia de Portbou. Segons va avançar la periodista Tura Soler al diari El Punt Avui, el consistori hauria acotat l'espai del cementiri municipal de Portbou on hi ha la fossa comuna en la qual els operaris, l'any 2001, van dipositar el cadàver de la jove, que en aquell moment era un cos sense identificar.

L'estudi s'ha dut a terme, segons informa el rotatiu, mitjançant la informació proporcionada pels responsables del cementiri, que recordaven l’operació de buidatge del nínxol on es trobava el cos. També s'ha fet ús de l'anàlisi de mapes aeris de l'època, on es pot distingir el quadrat que formava la fossa abans de ser tancada. Així, s'ha pogut delimitar la zona on es troba el cos d'Evi Rauter: un espai d'aproximadament 25 metres quadrats, situat a l'àrea enjardinada de l'esplanada davant de la fila de nínxols on havia estat enterrada la jove quan encara no estava identificada. Segons la informació recopilada, el cos, embalsamat i embolicat amb una bossa de plàstic blanc, es troba a una profunditat aproximada d’un metre.

Petició de la germana

L'Ajuntament de Figueres va iniciar aquesta investigació a partir de la petició de Cristina Rauter, la germana de l'Evi, a alcaldia reclamant la recuperació del cos per poder-lo traslladar al seu poble, Lana. Cristina Rauter primer va demanar l'exhumació al jutjat d'instrucció número 1, el que va intruir la causa, però aquest es va desentendre argumentant que el jutjat no és competent per fer exhumar un cos que està dipositat en un recinte municipal. Segons El Punt Avui, el jutge David Fernández Torregrosa va explicar que actualment no hi ha cap diligència oberta en relació amb el cas. Així i tot, el jutge no posa cap impediment perquè es recuperi el cos i es lliuri a la família.

Qui és la noia de Portbou?

La noia de Portbou va ser trobada morta el 4 de setembre de 1990 en aquesta localitat transfronterera. El seu cos va ser descobert penjat d'un pi prop d'un cementiri, i les circumstàncies de la seva mort han estat envoltades de misteri i especulació durant dècades. Tanmateix, el programa Crims, de TV3 i Catalunya Ràdio, amb la col·laboració del programa Ungelöst d'Àustria TV, van aconseguir resoldre, el 2022, el misteri de la identitat de la jove. La noia de Portbou es deia Evi Anna Rauter i tenia 19 anys quan va ser localitzada morta. La confirmació de la seva identitat la va donar la família de la jove que durant 32 anys ha mantingut viva la recerca. Era veïna de Lana, un poble situat al Tirol del Sud, al nord d'Itàlia. Malgrat conèixer la identificació, encara queda un misteri per resoldre: per què i qui la va matar?