Figueres defensa que ha fet els «deures» amb la sequera però alerta que tothom haurà de fer esforços

Masquef afirma que estan treballant en trobar fonts alternatives com la recuperació de pous

Aixeta d'una font a la rambla de Figueres

Aixeta d'una font a la rambla de Figueres / ACN

Gemma Tubert / Marina López

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, defensa que la ciutat ha fet els "deures" i que, tot i l'entrada a la fase 2 d'emergència, es troben per sota dels 180 litres fixats, es gasten 178 litres per persona i dia. Malgrat això, admet que cal continuar fent "pedagogia" i remarca que estan treballant en fonts alternatives com ara pous per abastir-se d'aigua més enllà del pantà de Darnius-Boadella. "Si no plogués en el que queda d'any, hi haurà un dia que es quedarà a 0", ha dit. En relació a la temporada turística, Masquef ha dit que la defensaran però admet que l'aigua és un "bé escàs", que "tothom haurà d'assumir una part" i que hi haurà d'haver un "repartiment equitatiu". "Cap en pot sortit beneficiat per damunt d'un altre", ha dit.

La comissió interdepartamental de sequera del Govern ha elevat al nivell 2 d'emergència els 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen del pantà Darnius-Boadella, entre ells Figueres, on la dotació per persona i dia passa de 200 a 180 litres. També afecta directament els municipis de Cabanes, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d'Empordà.

La ciutat de Figueres aportarà aigua regenerada al cabal de la Muga a través d'una canonada fins a la resclosa de Pont de Molins que finançarà l'ACA. A més, estan treballant en recuperar pous dins de la ciutat que calculen que podrien abastir entre un 30 i un 35% del consum diari de la seva població. Masquef també ha defensat que pràcticament no tenen fuites i que el camí passa per la "diversificació de fonts" alternatives.

Sense interrupcions, de moment

Masquef també ha descartat que, per ara, s'hagin de fer interrupcions en els servei però ha admès que si tot continua igual s'arribarà a "mesures no volgudes i no desitjades". D'altra banda, ha explicat que demanaran que la piscina municipal sigui considerada refugi climàtic.