Necrològica

Comiat a la reina de l’allioli del carrer Nou de Figueres, Maria Viñas

«A l’edat de 85 anys ens ha deixat Maria Viñas Cos. Els qui l’havíem tractada recordem la seva bonhomia vers a clientela i la fermesa davant les adversitats de la vida»

Maria Viñas quan va guanyar el primer Concurs d'Allioli «Memorial Joan Llavanera» de Fires el 2019.

Maria Viñas quan va guanyar el primer Concurs d'Allioli «Memorial Joan Llavanera» de Fires el 2019. / Emporda.info

A l’edat de 85 anys ens ha deixat Maria Viñas Cos, coneguda per la seva botiga de queviures del carrer Nou de Figueres, des d’on ens servia verdures i fruites de qualitat i proximitat. Els qui l’havíem tractada recordem la seva bonhomia vers a clientela i la fermesa davant les adversitats de la vida. Una de les seves facetes més populars era el seu mestratge en l’elaboració d’allioli.

En 2019, va ser campiona del concurs d’elaboració d’aquest condiment, dedicat a Joan Llavanera, i va aconseguir el títol amb un allioli groc –com pertoca a aquesta salsa nostrada–, amb brots verds de menta, planta emprada mundialment com a ingredient de sopes, licors, tes i xocolates. És a dir, tot un exemple de transversalitat. A més, el gust era sorprenent, sumava el gust tradicional amb el sabor mentolat suau.

Aquest any, va formar part del concurs com a membre del jurat, ja que la salut dels seus canells, exhausts després de tants anys de morterades, no li va permetre participar. Ara, la seva botiga resta buida de productes, però plena de records cap a la nostra botiguera i reina de l’allioli.