Segona edició del Festival de Cinema Vent del Nord del CP Puig de les Basses

Aquest esdeveniment neix amb l'ànim d'acostar realitats, traspassar murs i aproximar l'àmbit penitenciari a la comunitat

Segona edició del Festival de Cinema Vent del Nord del CP Puig de les Basses

Segona edició del Festival de Cinema Vent del Nord del CP Puig de les Basses / GENCAT

Emporda.info

El Festival de Cinema Vent del Nord és una iniciativa del Centre Penitenciari Puig de les Basses que neix amb l'ànim d'acostar realitats, traspassar murs i aproximar l'àmbit penitenciari i la seva població a la comunitat. Del 5 a l'11 de juny, a través del cinema, es fa arribar a la societat la cultura, els successos actuals i les problemàtiques socials dins de la presó i, alhora, es fan visibles les realitats que s'hi viuen.

L'objectiu principal és fer créixer el festival, involucrar-hi i incloure-hi altres agents, més enllà del CP Puig de les Basses i els seus interns. També es vol fer arribar l'esdeveniment a altres centres penitenciaris i al públic de Figueres i de Girona; involucrar directors, protagonistes de pel·lícules i d'altres festivals de cinema, centres de cultura i cinematografia, i fer partícips les famílies dels interns, sempre tenint el CP Puig de les Basses i els seus usuaris com a punt vertebrador.

A part d'assistir-hi i de participar en les activitats, més de 300 interns constitueixen i organitzen el festival, i formen part de l'ideari i la programació. Tanmateix, l'objectiu final és portar un festival de cinema corrent a dins del centre penitenciari, amb tot el que això comporta.

El festival té tres punts clau: els concursos, entesos com la base del festival, en què es decideixen els diversos guanyadors; les projeccions, acompanyades d'experts, que inclouen diferents gèneres per arribar a diferents reflexions, i les sortides programades, amb l'objectiu d'adquirir coneixements sobre el cinema en el marc del festival.

El festival es compon de dues seccions competitives. D'una banda, hi ha la secció VENT DE LLEVANT, en què els diferents centres presenten curtmetratges realitzats pels interns. A més de projectar-se al CP Puig de les Basses, es podran veure als cinemes Truffat de Girona ‒el dijous 8 de juny, a les 18 h‒ i a l'Auditori Caputxins de Figueres ‒el dissabte 10 de juny, a les 10 h i a les 12 h. En aquest sala es farà el lliurament de premis, el mateix dissabte, a les 16:30 h. També es farà un col·loqui final amb l'objectiu d'explicar les experiències al públic. Finalment, un jurat professional escollirà tres guanyadors.

D'altra banda, a la secció VENT DE PONENT, es farà una selecció de curtmetratges dels últims dos anys produïts a Espanya i programats i escollits pels interns del CP Puig de les Basses. El curtmetratge guanyador sortirà del vot del públic del centre penitenciari. Així doncs, es convertirà en el curtmetratge extern que més ha agradat als interns de Puig de les Basses.

Com si fos una rosa dels vents, cada secció i projecció porta el nom d'un vent. Un vent que bufa amb l'ànim d'empènyer per acostar-nos i apropar-nos. I la suma de tots aquests vents és el vent del nord, un espai de trobada, en què el cinema és el nexe, però tots els elements en són protagonistes.