Tancada de funcionaris a la presó de Figueres per reclamar més seguretat

Les protestes a diverses presons catalanes durant els últims dies han permès arribar a un acord amb Justícia per augmentar el personal i revisar els protocols de seguretat

La presó Puig de les Basses, situada a Figueres.

La presó Puig de les Basses, situada a Figueres. / Pere Duran / Nord Mèdia

A.S.M.

Els representants dels sindicats de presons (UGT, CCOO, CATAC i CSIF) a Puig de les Basses, la presó de Figueres, han dut a terme una tancada al Despatx de direcció del centre penitenciari per reclamar més seguretat pels treballadors i denunciar les agressions que pateix el col·lectiu. La presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, va ser el primer centre que va iniciar les protestes el dimarts, amb l’ocupació del vestíbul per part d’uns 300 funcionaris.

Després de dos dies de reivindicacions i amb l'amenaça de començar una onada de mobilitzacions a totes les presons catalanes, finalment el Departament de Justícia ha accedit a dur a terme les seves peticions. Titllat d'acord "històric" pels representants sindicals, han acordat incrementar en no menys de 350 efectius el col·lectiu de treballadors de presons en els pròxims dos anys, un augment que segons els sindicats es podria concretar finalment a més de 500 places, un cop funció pública faci les oportunes anàlisis de redimensionament. A més, també s'implementaran mesures per disminuir les agressions als centres, amb l'ús d'aerosols d'acció adequada, la revisió dels protocols de seguretat i la creació de cel·les especials per interns perillosos, entre altres.

Acord "in extremis"

L'objectiu dels representants sindicals era començar a dur a terme mobilitzacions "generalitzades" a tot el territori mentre no s'assolís un acord. De fet, per demà s'havia convocat a tots els treballadors a les portes de totes les presons a les 12 del migdia. Gràcies a l'acord entre les parts, s'ha desconvocat. Els sindicats han celebrat l'acord d'incrementar la plantilla, ja que l'últim increment de personal va fer-se quan es va posar en marxa Puig de les Basses, l'any 2011, i aquest cop s'ha aconseguit sense l'obertura de cap presó nova.

L’any passat es van registrar 60 agressions a la presó de Figueres i 1.231 al conjunt dels centres penitenciaris catalans.