Castelló d'Empúries

Jordà, sobre el decret de sequera: "És una caixa d'eines però no hi ha vocació de penalitzar ningú"

Diu que la voluntat és conscienciar els diferents sectors tot i que es vetllarà perquè es compleixin les restriccions

Camps de cultiu del marge esquerra de la Muga, a Castelló.

Camps de cultiu del marge esquerra de la Muga, a Castelló. / ACN

ACN - Gemma Tubert

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, assegura que el decret de sequera és una "caixa d'eines" però que no té "vocació de penalitzar ningú", en el cas que s'incompleixin les restriccions de l'ús d'aigua. "L'aigua és un bé escàs, i si hi ha algú que no compleix reiteradament sí, però no hi ha cap vocació en absolut de penalitzar", ha dit durant un acte a Castelló d'Empúries. Malgrat això, ha precisat que vetllaran perquè es compleixin les restriccions i que cal conscienciació. La consellera també ha dit que estan treballant en mesures per fer front a la situació i en "inversions que tenen diverses vessants com la dessalinització però també els ajuts directes per ajudar els ajuntaments".

En aquest sentit, ha dit que estaran al costat de les comunitats de regants, un dels sectors més afectats. "Però tots hi hem de posar de la nostra part perquè és una situació que és encara pitjor que la que es va viure l'any 2008. Podem dir que en 29 mesos de sequera tenim els embassaments al 28%", ha remarcat.

El decret d'excepcionalitat per la sequera que ha entrat en vigor aquest dimecres limita l'abastiment d'aigua a 5,9 milions d'habitants a causa de la sequera, que es restringirà a un màxim de 230 litres per persona i dia.

L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià Muga suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, públiques i privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). També es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.

Paral·lelament, s'aprovarà el decret Llei de sequera per a protegir els abastaments d'aigua, donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s'hagin de dur a terme, a més de dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.