La Jonquera

Un any de la guerra d'Ucraïna: La Creu Roja ha atès més de 4.200 persones a les comarques gironines

Algunes persones continuen en acollida d’emergència i moltes ja estan en fase d'autonomia

Dispositiu de la Creu Roja d'atenció i acollida de refugiats d'Ucraïna a la Jonquera

Creu Roja

Emporda.info

Quan es compleix un any des de l’escalada del conflicte entre Rússia i Ucraïna, la Creu Roja continua atenent la població afectada a tot el món, ja que la situació humanitària a Ucraïna continua deteriorant-se dràsticament i ràpidament cada dia, i no s'entreveu el final de les hostilitats a curt termini. Els enfrontaments greus continuen provocant víctimes civils, destrucció d'infraestructures civils i públiques i continus desplaçaments de població.

El perill del conflicte bèl·lic, la duresa de l'hivern i la crisi econòmica ens recorden que les necessitats humanitàries provocades són cada cop majors. Els 12 mesos de conflicte han deixat 17,6 milions de persones que necessitaran ajuda humanitària el 2023 a Ucraïna. Milions d'ucraïnesos han suportat un any d'intenses hostilitats i els habitants de les regions de Luhanska i Donetska ja fa gairebé nou anys que viuen en conflicte sense accés adequat a aliments, aigua, atenció sanitària i mental, educació, protecció i altres serveis essencials.

"S'estima que hi ha més de 7 milions de desplaçats interns i 8 milions de persones refugiades a països europeus"

Totes aquestes circumstàncies donen lloc a una situació humanitària d'extrema gravetat, en què més d’1,2 milions de llars han resultat afectades o destruïdes. Es calcula que 14,5 milions de persones han necessitat ajuda sanitària humanitària durant aquest període, i uns 16 milions de persones han requerit assistència en aigua, sanejament i higiene. Una de cada 10 escoles ha estat danyada o destruïda, i les temperatures a l'hivern (que oscil·len entre els 0 i els -25 graus) són actualment una gran preocupació.

Més del 90% de les persones refugiades que han sortit d'Ucraïna són dones, nens, nenes, gent gran, persones amb discapacitat i altres col·lectius vulnerables, i s'estima que hi ha més de 7 milions de desplaçats interns i 8 milions de persones refugiades a països europeus.

4.263 persones ateses a la demarcació de Girona

Durant aquest any de conflicte, la Creu Roja ha atès a Catalunya 4.263 persones arribades d’Ucraïna i n’ha allotjat 1.181 a 11 municipis, en el marc del programa d'acollida i integració del Ministeri d’Inclusió, Migracions i Seguretat Social. Actualment, 1.205 continuen en els recursos de primera acollida i prop de 152 ja estan preparades per a l'autonomia.

La Creu Roja és una de les entitats gestores del sistema d'acollida a persones sol·licitants de protecció internacional coordinat pel Ministeri d'Inclusió, sistema que s'encarrega de donar l'acollida a les persones que han fugit del conflicte a Ucraïna. El seu treball cobreix les necessitats bàsiques de la població, el benestar emocional, l'assistència jurídica, el reforçament de competències i habilitats per a l'autonomia personal, l'adaptació de la millora de l'ocupabilitat i l'accés a un lloc de treball, la creació de xarxes amb la societat d’acollida i l’èxit escolar.

Més de 3.122 persones han estat ateses socialment per cobrir les seves necessitats bàsiques i 211 han rebut ajuts econòmics.

Tot això ha estat possible gràcies al suport de 122 persones voluntàries que s’han mobilitzat per donar resposta a aquesta emergència proporcionant el seu ajut amb tasques que van des de l'orientació, l'ensenyament de l'idioma, la traducció, l'ajuda directa... fins a la inserció social i laboral.

Això ha permès, precisament, que prop de 27 persones hagin aconseguit millorar la seva ocupabilitat com una de les grans fites en la seva atenció, 52 hagin rebut suport psicosocial, i 43 hagin pogut comptar amb la Creu Roja per als desplaçaments cap als llocs d'acollida o als centres sanitaris.

El febrer del 2022, la Creu Roja va desplegar dispositius d'atenció a Catalunya, Astúries, Cantàbria, el País Valencià, Extremadura i Madrid en primera instància, que més tard es van ampliar gairebé a la totalitat de províncies. Un dels dispositius especials d'acollida desplegats va ser a l'estació de tren Figueres-Vilafant.