Figueres

Una desena d'AFA denuncien que el Consell Comarcal els deu 57.030 euros en beques menjador

La situació afecta escoles de Borrassà, Ordis, Lladó, Avinyonet, l'Armentera, Pau, Biure, Llers, Figueres i l'Escala

Imatge d'una nena d'esquena, menjant al menjador escolar.

Imatge d'una nena d'esquena, menjant al menjador escolar. / Emporda.info

Núria Noguera

Núria Noguera

Una desena d'Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) i Associacions de Mares i Pares (AMPA) denuncien que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà els deu 57.030,35 euros en concepte de beques menjador de les escoles de Borrassà, Ordis, Lladó, Avinyonet de Puigventós, l'Armentera, Pau, Biure, Llers, l'Escala i el Carme Guasch de Figueres. De moment estan rebent els pagaments de les ajudes individuals de menjador, però encara no han rebut les beques de menjador obligatori. En aquest sentit, des del Consell asseguren que l’expedient del menjador obligatori s’està tramitant per poder fer el pagament al més aviat possible.

Les famílies asseguren que "després de moltes gestions amb el consell i de terminis de pagament incomplerts", estan "indignades" per una situació que "posa en perill la subsistència d'una empresa familiar a qui hem confiat l'alimentació" dels seus fills.

A més, recorden que van decidir el curs passat sortir del lot de menjadors del Consell Comarcal -ja per múltiples queixes no resoltes- i gestionar forma directa un servei que consideren "clau per al desenvolupament dels més menuts, com és l’alimentació i el temps de lleure del migdia".

Amb tot, asseguren que es troben en una situació "crítica i inexplicable". "I més quan des de la Generalitat ens han confirmat que han fet la transferència de diners a l'administració comarcal perquè faci front a aquesta despesa des de fa mesos", afirmen.

Gemma Gascons, membre de l’AFA de Lladó, assegura que «en el cas de l’escola de Lladó, el Consell Comarcal ha abonat els ajuts individuals de menjador del mes setembre i octubre, però encara no han pagat les beques de menjador obligatori. Ens han dit que ho faran pròximament, però no han concretat la data. En el cas de Lladó, el deute de setembre a desembre de les ajudes individuals de menjador i el menjador obligatori del primer trimestre sumen un total de 5.377,70 euros».

Les famílies de les escoles de Borrassà, Ordis, Lladó, Avinyonet de Puigventós, l’Armentera, Pau, Biure, Llers, l’Escala i el Carme Guasch de Figueres van denunciar el deu de gener que el Consell Comarcal de l’Alt Empordà devia un total de 57.030,35 euros a l’empresa que realitza aquest servei. «Posant en perill la subsistència d’una empresa familiar a qui hem confiat l’alimentació dels nostres fills i filles», explicaven en un comunicat. Després d’això, la consellera comarcal d’Ensenyament, Júlia Gil, va comunicar que «en reiterades ocasions com a consellera delegada de l’àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal, vaig manifestar la necessitat i la urgència de tramitar i gestionar l’esmentat expedient i els corresponents pagaments i vaig donar instruccions al respecte». Per altra banda, ha manifestat que «he sol·licitat que se m’informi de manera raonada del motiu de la demora del pagament d’una obligació reconeguda».

Les deu escoles van decidir el curs passat sortir del lot de menjadors del Consell Comarcal, «per múltiples queixes no resoltes», i gestionar de manera directa un servei que consideren «clau per al desenvolupament dels més menuts com és l’alimentació i el temps de lleure del migdia».

El desembre de 2021 l’administració comarcal va oferir a les AMPA i AFA l’opció de continuar amb la gestió del Consell o assumir la gestió directa. «Com que nosaltres volíem una millora en el servei, vam decidir gestionar nosaltres mateixos el menjador. Vam fer un concurs i vam celebrar una assemblea extraordinària, tot plegat un procés llarg. S’està posant en risc el model que ens ha costat tants anys aconseguir», lamenta Gascons.