Incendi al Cap de Creus en ple febrer i l'adéu a Vicenç Pagès Jordà, marquen el 2022 a la comarca

Un mitjà aeri treballant en les tasques d'extinció de l'incendi al Cap de Creus.

Un mitjà aeri treballant en les tasques d'extinció de l'incendi al Cap de Creus. / ACN

ACN

En ple hivern d'aquest 2022, el 22 de febrer, hi ha un incendi forestal en ple hivern al Parc Natural del Cap de Creus. El foc comença poc abans de la mitjanit i empès per la tramuntana s'estén ràpidament per un perímetre d'unes 200 hectàrees, al terme de Roses.

Desenes de dotacions terrestres i mitjans aeris dels Bombers hi treballen durant tota la jornada i aconsegueixen controlar-lo al vespre. Les flames obliguen a confinar catorze persones en un hotel i a evacuar-ne tres més en un altre establiment, però no causen ferits. Els Agents Rurals creuen que l'origen és una crema mal apagada. L'incendi acaba calcinant un total de 433 hectàrees.

El mateix mes de febrer, el Govern es posiciona per primera vegada sobre l'eòlica marina. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, diu que Catalunya necessita un parc eòlic marí el 2030 per assolir els objectius de transició energètica.

En aquest moment, l'únic projecte que hi ha sobre la taula és el Parc Tramuntana, que preveu instal·lar 35 molins amb una potència de 500 MW al golf de Roses. Des d'aleshores, a la llista s'hi han sumat cinc projectes més. La majoria preveuen potències similars excepte el 'Catwind' (1.200 MW) i el que promou l'enginyeria basca Saitec (amb només cinc molins de 50 MW). Al desembre, l'Estat manté el golf de Roses com a zona prioritària per a l'eòlica marina. Ho recull un document ambiental que és l'avantsala de l'aprovació del Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM).

L'últim adéu de Vicenç Pagès Jordà

El 27 d'agost de 2022, mor l'escriptor i crític literari Vicenç Pagès Jordà als 58 anys. Nascut a Figueres el 1963, va guanyar la Biennal de Barcelona el 1989 i el 1997 va publicar la novel·la 'Carta a la reina d'Anglaterra'.

Pagès havia col·laborat amb els diaris 'El Punt Avui' i 'El Periódico', la revista 'Presència' i el digital cultural 'Núvol', entre altres, i havia exercit de professor a la Universitat Ramon Llull (URL). El 2013 va rebre el Premi Sant Jordi d'Òmnium Cultural per 'Dies de frontera' i la Generalitat el va distingir amb el Premi Nacional de Cultura l'any 2014.