El Govern ha posat en marxa aquest dimarts el Consell Català de Municipis Rurals, un nou òrgan d’assessorament de en matèria de règim local i de participació i proposta en aquelles qüestions que afectin les localitats amb poblacions inferiors a 2.000 habitants. Aquest nou consell el formen 25 persones, de les quals hi ha 22 alcaldes i alcaldesses de municipis d’arreu de Catalunya i tres representants de la Generalitat. “Des del Govern volem generar oportunitats en tots els territoris, posant l’accent en la vida als entorns rurals”, ha destacat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que ha lloat “l’expertesa i el coneixement directe” de les persones que integren el Consell Català de Municipis Rurals.

El Consell Català de Municipis Rurals substituirà l’actual Consell Català de Petits Municipis, creat l'any 2003. Les principals modificacions que s'introdueixen al nou Decret fan referència a la seva composició, que ha de garantir una representació proporcional i equilibrada dels diversos territoris, la paritat de gènere i el manteniment de la proporcionalitat de la representació política resultant de les eleccions municipals.

Vilagrà ha defensat que cal “un nou model de governança de reconeixement mutu, acompanyament, de servei públic i compartit des de la codecisió i cooperació”. Amb la posada en marxa del Consell Català de Municipis Rurals, ha ressaltat que el Govern vol establir “una relació directa franca i honesta amb els municipis rurals”.

Durant l’acte, la consellera de la Presidència també ha reconegut “el paper important que representen aquests municipis per al conjunt del país” i ha recordat que el 62,60% de municipis catalans no supera els 2.000 habitants, però representen aproximadament el 70% del territori.

Per la seva part, el secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran, David Rodríguez González, ha emfatitzat que cal tenir en compte les problemàtiques concretes i especials que poden tenir els municipis rurals, “perquè de la seva preservació també en depèn l’equilibri del país sencer”. “Només entenem el país com un tot, volem que totes les veus siguin escoltades i que totes les especificitats siguin respectades i, si ho fem bé, serem capaços d’avançar en benefici de tots”, ha afegit.

Les alcaldesses i alcaldes que formen part del Consell Català de Municipis Rurals són: Alejandro Prehn Faura (Copons), Mateu Comalrena de Sobregrau i Esteve (Gallifa), Marta Poch Massegú (Josa i Tuixén), Raquel Sala Prat (Montclar), Eloi Bergòs Farràs (Penelles), Joan Eroles Samarra (Puigverd d'Agramunt), Sílvia Martínez Bertran (Sant Martí Vell), Glòria Marull Coll (Serra de Daró), Albert Sabaté Rull (Torre de Fontaubella), Gemma Carim Gironès (Vinebre), Anna Feliu Moragues (l'Albi), Jordi Rull Claus (Òrrius), Pere Moradell Puig (Torroella de Fluvià), Maria José Erta Ruiz (Vilaller), Josep Bigorra Llauradó (Vilaplana), Amador Marqués Atés (Bossòst), Eloi Hernàndez Mosella (Fonollosa), Beatriu Mayordomo Pujol (Riudecols), Rosalia Pegueroles i Gisbert (Aldover), Mercè Pedret Ramos (Benifallet), Joan Carles Lluch de la Torre (Rajadell) i Eva Amposta Serresa (Pinell de Brai).

Quatre del membres hi són en representació del Consell de Governs Locals constituït l’1 de febrer d’aquest 2022. I també en formen part la consellera de la Presidència, el secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran i la directora general d’Administració Local.