Vilafant va recordar aquest dissabte al veí del municipi Rafael Sala Grau, rajoler i regidor republicà que va ser afusellat durant la Guerra Civil a Paterna, al País Valencià. A l’acte també es van retrobar un net i un nebot de Sala, de dues línies familiars diferents separades per la guerra.

Segons l’Ajuntament, fa un any que Vilafant va rebre l’encàrrec de buscar la família d’aquest carabiner republicà, enterrat en una fossa comuna del cementiri de Paterna.

Després d’un any de recerca i difusió, el dissabte es va poder fer un acte en reconeixement de la seva persona i on es van fer diverses intervencions explicant el procés d’investigació.

«Per l’Ajuntament de Vilafant acollir aquest acte és molt important perquè ens permet aprendre i comprendre quin és el procés de reparació i identificació de les víctimes del franquisme», va explicar l’alcaldessa Consol Cantenys.

Maria Navarro, presidenta de l’associació de víctimes del franquisme de la fossa 126 de Paterna, va començar explicant tot el procés que va portar a terme per trobar el seu avi enterrat en la mateixa fossa que Rafael i com es va posar en contacte amb l’Ajuntament de Vilafant.

Per acabar, també es van poder retrobar un net i un nebot d’en Rafael; en Marc i en Carles, de dues línies familiars separades a causa de la Guerra Civil.

A banda, la cantant Anna Bassas i el saxofonista Jordi Parrot, van posar inici i final a la xerrada amb la seva música.