Albera sense Frontera i 11 clubs excursionistes del Rosselló i l'Alt Empordà van convocar, dissabte al matí, un seguit de marxes de caminadors que van sortir de diversos punts. Les caminades van confluir poc abans de les 12 del migdia dalt el coll de Banyuls. En total van ser set columnes, que van recórrer distàncies d'entre 2km (la més curta) i 26km (que van completar aquells que van sortir de la Jonquera).

La meteorologia va condicionar la convocatòria, ja que la forta tramuntana va dissuadir algun dels grups que havia anunciat la seva participació. Tot i això, es va poder seguir l'horari i el planning previst. El president d'Albera Sense Frontera, Pere Becque, va fer un parlament explicant la situació actual de l'afer. A més, es va dur a terme l'actuació de la Coral Feminista de Perpinyà interpretant “Venim del Nord, venim del Sud”.

La foto de grup amb els assistents a l'acte Artemi Bellés

Aquest conjunt de marxes es va organitzar en denúncia del tancament dels passos fronterers de Banyuls. L'acte s'afegeix a un grup d'accions de queixa contra la mesura del Govern francès. Tal i com va expliar Pere Becque, la plataforma Albera sense Frontera prepara ja els seus següents moviments immediats: es presentarà una denúncia al Tribunal Contenciós Administratiu de Montpeller per demanar a la justícia francesa que es decideixi i es realitzarà una videoconferència entre Eurodiputats i els batlles de Banyuls de la Marenda i Espolla el proper 24 de novembre. Paral·lelament, el Diputat Europeu francès Eric Andrieu ha fet arribar una consulta sobre l'assumpte al Ministeri de l'Interior de França.