L'anunci de la celebració els dies 7 i 8 d'octubre d'una jura civil de bandera en una jornada de portes obertes al Castell de Sant Ferran amb l'exhibició, per exemple, els vehicles blindats del regiment de Sant Climent Sescebes no ha agradat a la CUP de Figueres. I, per aquest motiu, el candidat dels cupaires a les eleccions municipals, Xavier Colomer, vol reunir-se amb l'alcaldessa, Agnès Lladó, per tal que l'Ajuntament de Figueres surti del Consorci del Castell de Sant Ferran. Figueres forma part d'aquest consorci al costat del Ministeri de Defensa i de la Generalitat de Catalunya.

Colomer considera que «continuar participant del Consorci fa que Figueres sigui còmplice de la cultura de la guerra i no de la pau com s'ha votat en múltiples ocasions al plenari municipal, i així ho han manifestat les entitats i la ciutadania al llarg dels darrers 20 anys». Alhora, Colomer valora que no té cap sentit que l'Ajuntament participi amb 15.000 euros anuals al pressupost del consorci si no s'avança amb la desmilitarització. Així mateix, considera que quan l'Ajuntament surti del consorci també ha de comportar que la Generalitat segueixi el mateix camí i es deixi de legitimar els usos militars del castell de Sant Ferran.

El candidat cupaire considera que des del 2003 que es va crear el consorci s'han proposat diferents iniciatives polítiques i d'entitats, però «el bloqueig continuat del Ministeri de Defensa ha evitat que tirés endavant la desmilitarització de la fortalesa i s'avancés cap a usos civils i culturals».