Efectius de la Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) de l'Armada, amb la col·laboració del Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS), han neutralitzat a primera hora d'aquesta tarda una mina d'orinc de 150 quilos d'hexolita a uns 150 metres mar endins de cala Montjoi. La localització i posterior neutralització de la mina ha obligat a prohibir el bany des de cala Murtra fins a la cala Pelosa. Al mateix temps, s'ha tallat el camí de ronda i s'ha restringit l'accés per carretera des de Punta Falconera permetent només el pas a veïns i negocis de la zona. 

La Guàrdia Civil va rebre l'avís de la troballa a través de la seva sala de coordinació aquest diumenge. Aquest mateix dia els GEAS (Grups Especials d'Activitats Subaquàtiques) de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins a la zona per fer comprovacions. Van verificar la troballa i avui s'ha preparat tot el dispositiu per a la seva desactivació.

Tall dels accessos a les cales de Roses

La Guàrdia Civil va rebre l'avís de la troballa a través de la seva sala de coordinació aquest diumenge. Aquest mateix dia els GEAS (Grups Especials d'Activitats Subaquàtiques) de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins a la zona per fer comprovacions. Van verificar la troballa i avui s'ha preparat tot el dispositiu per a la seva desactivació.

De moment, hi ha tallats els accessos a les cales i, per tant, no es pot circular per la carretera des de Punta Falconera ni tampoc pel camí de ronda que discorre entre cala Murtra i cala Pelosa, i els camins d’accés des de la carretera a les cales Murtra, Rustella, Montjoi, Calitjàs i Pelosa.

Aquest matí s'han reunit els diferents cossos d'emergències (els GEAS i el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, l'Armada, la Policia Local de Roses, Mossos d’Esquadra i el SEM) per acabar de decidir com es farà la detonació.

Artificiers del Grup de Submarinisme de la MCM (Medidas contra Minas) de l’Armada, desplaçats des de Cartagena, seran els encarregats de la desactivació que en teoria està prevista per avui.

Aquesta no és la primera mina localitzada al litoral de l'Alt Empordà. Sovint hi ha troballes d'aquestes característiques. A Roses mateix, l'any passat a la zona de l'espigó dels Ginjolers es va trobar un artefacte de la Segona Guerra Mundial.