Des de Cadaqués, la CUP-AMUNT, amb representació del diputat al Parlament Dani Cornellà i regidors i regidores de les poblacions costaneres de Cadaqués, Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí, reivindica la creació del Parc Nacional dels Sistemes dels Canyons de la Costa Brava i la implementació dels acords sobre la protecció del medi litoral aprovats al passat juliol en el Parlament de Catalunya. En una roda de premsa feta aquest dimecres a Cadaqués, la diputada de la CUP-AMUNT a la Diputació de Girona, Marta Guillaumes, ha exposat que presentarà una moció el pròxim ple de setembre en la línia de les reclamacions plantejades al municipi altempordanès.

El passat 21 de juliol, el Parlament va aprovar, a instàncies d'una moció de la CUP, crear "al més aviat possible" - i amb partida pressupostària a l'exercici 2023 - el Conservatori del Litoral, tal com estableix la Llei 8/2020 de Protecció i Ordenació del litoral per salvaguardar i recuperar la part del litoral més amenaçada per la urbanització i l’artificialització, a partir de l’adquisició pública de sòl. També es va acordar per majoria fer efectiva la protecció del 30% de la superfície marina del mar Mediterrani a Catalunya.

La majoria dels acords de la moció van ser aprovats amb una majoria molt qualificada, exceptuant dos punts que van ser rebutjats, un dels quals, segons manifesta la CUP en un comunicat, "té repercussions directes a comarques gironines": demanar la creació del Parc Nacional dels Sistemes dels Canyons de la Costa Brava. La formació cupaire assegura que això, "sense cap dubte", serviria per afavorir les diferents zones ja protegides tant en l'àmbit marí com terrestre, agrupant els més de 10 espais marins protegits que necessiten una connectivitat per ser ecològicament funcionals, tal com indica la comunitat científica, i que garantiria la protecció de la biodiversitat.

Segons el diputat Dani Cornellà calen polítiques de protecció i ordenació del litoral, i en aquest sentit reclamen que es compleixi la llei 8/2020 de Protecció i Ordenació del litoral i denuncien "la hipocresia de Junts, ERC i PSC, ja que voten a favor de la protecció del 30% de la superfície marítima del mar mediterrani català, però alhora voten en contra de demanar a l'estat la creació del Parc Natural dels Sistemes dels Canyons de la Costa Brava", una zona amb un important ecosistema marí.

Cornellà considera que aquests partits s'alineen amb els grans oligopolis energètics i les grans constructores dels macroparcs eòlics marins que volen fer al golf de Roses. "La seva hipocresia i contradicció es segueix veient a la Diputació de Girona, on ERC, Junts i PSC aproven els grans macroprojectes, però, per altra banda, hi voten en contra en els ajuntaments. Aquest fet demostra que fan servir una vara de mesurar diferent a cada institució segons els seus interessos", denuncia el diputat.

Claret Daniela, regidora d'Assemblea per Cadaqués, lamenta que l'Ajuntament hagi presentat un POUM "que sembla del segle passat". Daniela denuncia que "es tracta d'una simple adaptació del Pla General del 1986 i no posa els pilars per canviar l'actual model. Aposta per un creixement urbanístic i turístic desmesurat". "Al mateix temps - afegeix - permet que se segueixi destruint el territori amb l'execució d'urbanitzacions a la península de s'Oliguera i la possibilitat de construir un nou accés al municipi que enllaci amb la zona de la Sa Guarda".