Empordà

Empordà

L'Escala

Mor Francesc Moner, el «Xillu», un referent del sector anxover a l'Escala

Des del 1974 estava al capdavant de l’empresa familiar i va ser un dels impulsors de l’associació

Francesc Moner, d’Anxoves El Xillu de l’Escala Basili Gironès

Francesc Moner, conegut com el «Xillu», ha mort a l’Escala a l’edat de 63 anys. Ha estat un dels referents del sector anxover i un dels impulsors de l’associació que els agrupa. Obert i de caràcter afable era una persona coneguda i estimada a la població. 

La família de Francesc Moner es dedica al salaó d'anxoves des de 1974. Anxoves El Xillu no és una de les empreses més antigues, però s’ha fet un nom al costat de les altres quatre empreses locals. Des que va acabar els estudis El Xillu es va dedicar a l’empresa familiar que ara regenta un dels seus dos fills. Prèviament amb el pare i la mare ja s’havien iniciat en el salaó des de casa. 

La presidenta de l’Associació Anxoves de l’Escala, Rosa Hostench, destaca que va ser un dels fundadors de l’associació i la festa de l’Anxova juntament amb Lluís Mallart. 

A banda d’això, remarca el seu caràcter «molt afable, de la gresca, les havaneres, sempre a punt d’un bon menjar, un bon vi, un puro i totes les reunions acabaven somrient i cantant-ne alguna». A més, Francesc Moner tenia moltes amistats i coneixences. «Necessitem un anxover d’or, ja me n’ocupo jo, ens deia», explica Hostench. 

A banda de l’empresa de salaó la família té una botiga a la plaça Pekín. 

L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, ha destacat que era «una persona sempre amable amb tothom, que ha estat una referència del sector anxover escalenc, sempre disposat a col·laborar amb el municipi i molt estimada per tothom» i dona el més sincer condol a la família i amics. 

L’enterrament ha sigut aquest dimecres a les deu del matí a l’església de Sant Pere. 

Compartir l'article

stats